Akcie Manchesteru United po zahájení obchodů mírně posílily

New York – Rudí ďáblové si vystříleli už 19 titulů v nejvyšší anglické fotbalové lize a třikrát zvedli nad hlavu trofej pro nejlepší tým v Lize mistrů. Teď chtějí úspěšně skórovat i na newyorské burze. Emisní cenu akcií stanovil majitel klubu na 14 dolarů za kus, což je pod původně předpokládaným rozpětím 16 až 20 dolarů. Klub tak prostřednictvím primární veřejné nabídky akcií (IPO) získal zhruba 233 milionů dolarů (asi 4,8 miliardy korun). Původně přitom doufal, že si zajistí kolem 333 milionů dolarů. Kurz se krátce po zahájení obchodování zvýšil asi na 14,05 USD.

Experti odhadovali, že akcie Manchesteru dopadnou stejně jako ty, které v květnu vydal Facebook - potká je propad. I kvůli tomu těsně před vstupem na burzu majitelé nejúspěšnějšího týmu anglické fotbalové historie snížili cenu akcií z plánovaných dvaceti dolarů na čtrnáct.

Klub použije část výtěžku z prodeje akcií na snížení obřího dluhu, který Manchester United má, ačkoliv vévodí žebříčku nejhodnotnějších sportovních celků světa. V Evropě ale není jediný. „Je to celoevropský problém, 56 procent klubů je v Evropě ve ztrátě,“ říká Josef Káninský, šéf sportovní rubriky v Hospodářských novinách. Finanční problémy řeší i české kluby, o vstupu na burzu zatím žádný z nich neuvažuje.

10.08.2012 U
Zdroj: ČT24

Analytici již dříve upozorňovali, že prodat akcie ve Spojených státech by mohlo být obtížné, protože Američané fotbal neřadí mezi nejdůležitější sporty. Navíc se očekává, že klub, který devatenáctkrát vyhrál anglickou ligu, vykáže za uplynulý finanční rok pokles příjmů.   

„Jsem překvapen, že sleva nebyla výraznější,“ řekl k emisní ceně akcií analytik Ken Perkins ze společnosti Morningstar. Dodal, že jeho firma odhaduje hodnotu akcií Manchesteru na zhruba deset dolarů za kus. Makléř Patria Finance Roman Koděra se ale domnívá, že úspěch emise bude možné hodnotit až po půl roce.

Fanoušci klubu plánovaný prodej akcií kritizují. „Pro klub je to špatná dohoda, protože více než polovina výtěžku bude vyplacena přímo rodině Glazerů,“ uvedli. Fanoušci dlouhodobě viní rodinu Glazerů, která Manchester United vlastní, ze špatného hospodaření v Manchesteru.

Vyplatí se investovat do fotbalových klubů?

Investoři, kteří vloží peníze do úspěšných fotbalových klubů, to na burzách nemají lehké. Přesvědčit se o tom mohli třeba v případě Ajaxu Amsterodam, Juventusu Turín nebo Olympiku Lyon - na koupi jejich akcií prodělali. „Na investici do fotbalu se ještě nikdo nestal milionářem,“ potvrzuje Koděra.

Manchester United míří na burzu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod