Stát zdražuje cigarety. Levnější značky více, prémiové méně

Praha – Kuřáci si připlatí. Počítá s tím novela, podle níž se zvýší spotřební daň u cigaret a řezaného tabáku. Podle novely se zdražení výrazněji dotkne levnějších značek, prémiové značky podraží méně, neboť stát se obává, že jejich konzumenti by mohli přejít k lacinějším značkám. To by ve finále znamenalo méně peněz do státní kasy. Růst spotřební daně ministerstvo financí odůvodňuje požadavky Evropské unie. Novelu dnes schválila horní komora parlamentu.

Krabička cigaret bude v roce 2014 v průměru asi o čtyři koruny dražší než nyní, na příští rok připadá zdražení asi o dvě koruny.

Vláda to podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) udělala vědomě, neboť nepokládá cigarety za sociální položku. Ministr řekl, že sazby mírně zvýhodní českého výrobce proti dovozcům levných druhů cigaret. „Je fér to přiznat. Prostě Kutná Hora vyrábí drahé cigarety, zaměstnává lidi a platí tady daně,“ uvedl Kalousek s tím, že to není diskriminační.

Senátor ODS Petr Bratský uvedl, že levnější značky kvůli navrženým sazbám zdraží příští i přespříští rok vždy o tři koruny, zatímco dražší jen o korunu. Neúspěšně navrhoval změny sazeb tak, aby se ceny všech cenových kategorií cigaret zvýšily o tři koruny v příštím a o dvě koruny v přespříštím roce. Podle Bratského by si tím rozpočet polepšil o 400 milionů korun v porovnání s vládní verzí.

 David Marek, ekonom Patria Finance

„Lidé budou od levných cigaret přecházet ještě k levnějším, nebo případně k řezanému tabáku.“

Ministerstvo financí si od novely slibuje, že zvýšení daně z tabákových výrobků vynese jen v příštím roce státnímu rozpočtu 1,4 miliardy korun navíc. V roce 2014 by se pak měl výběr daně v porovnání s letoškem zvýšit o dalších 1,7 miliardy korun. „Daň končí ve státním rozpočtu, staví se z ní silnice, platí se z ní úředníci,“ připomněl poslanec Boris Štastný. Inflaci by mělo zdražení v obou letech zrychlit o 0,14 procentního bodu. 

  • Ročně se v Česku vykouří zhruba 20 miliard cigaret.
  • Loni stát od kuřáků na spotřební dani vybral 45 miliard korun.
  • Spolu s DPH jde do státní kasy přes 76 procent z ceny krabičky. 
  • Spotřební daň na kilogram tabáku se má do roku 2015 vyšplhat ze současných 1 400 korun na 1 800 korun.
  • Zvýšení daně má v průběhu let 2013 až 2014 vynést podle odhadu ministerstva financí 300 milionů.
Kouření
Zdroj: ČT24

Zvýšení daně z cigaret a tabáku vyžaduje evropská směrnice. Aby cena nerostla skokově, zvolilo ministerstvo postupné zvýšení daně ve dvou krocích. Od příštího roku a od roku 2014. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) předloha zvyšuje nad požadavky směrnice daň u řezaného tabáku.

Levnější cigarety zdraží výrazněji, luxusnější již méně

Nejlevnější cigarety se tak do dvou let přiblíží 70korunové hranici. Teď se na spotřební dani platí minimálně 2,10 koruny za kus, v roce 2014 by to mělo být už 2,25 koruny. „Ceny cigaret jsou v relativních jednotkách přepočteno na kupní sílu nižší, než byly v 80. letech,“ uvádí ministr zdravotnictví Leoš Heger.  

U luxusnějších značek má být ale nárůst nižší. V současnosti se odvádí 1,12 koruny za kus plus 28 procent z ceny krabičky. Podle vládního návrhu má sice procentní sazba daně klesnout o procento, avšak pevná část spotřební daně vzroste na 1,16 korun za kus. To se ale nelíbí poslanci Vladislavu Vilímcovi (ODS): „Nikdy jsem nebyl přítelem neproporčních změn, proto si myslím, že i nárůst sazby u prémiových značek má být vyšší.“ Ministerstvo financí ale s pozměňovacím návrhem nesouhlasí. 

Tabulka daňové sazby z tabáku
Zdroj: ČT24/PSP ČR

Ladislav Minčič, 1. náměstek ministra financí

„Výraznější zdražení prémiových značek by pochopitelně mohlo znamenat, že jejich konzumenti by mohli přejít k lacinějším značkám a z nich se vybere méně.“

Kuřáci už delší dobu přecházejí k levnějšímu, řezanému tabáku. Prodej cigaret se proto v prvním pololetí letošního roku propadl o čtyři procenta. Podle novely ale 20gramové balení tabáku podraží z 46 na 57 korun. Výnosy ze spotřební daně na tabákové výrobky přitom dosud rostly a jen loni stát vybral 45 miliard. Například u minerálních olejů se výběr snížil. K tomu by údajně u tabáku dojít nemělo. 

Přestože škodí podle lékařů každá cigareta, ta vlastnoručně ubalená může být škodlivější a vést k silnější závislosti. Za další problém u ručně balených cigaret se považuje množství škodlivých látek, které prakticky nelze spočítat. Cigarety kouří v Česku přes 2 miliony lidí a vzdor neustálému zdražování tabáku jejich počty neklesají. Především mladí lidé přecházejí na levnější variantu, kuřivo si do cigaret balí sami. 

Věra Adámková, přednostka oddělení preventivní kardiologie IKEM

„Zatímco v těch běžných tabákových výrobcích předpokládáme dehet zhruba do 12 miligramů, tak u řezaného tabáku je to určitě tři až pětkrát více.“ 

Novela má také bránit daňovým únikům

Vládní novela se netýká pouze zdražení cigaret, ale obsahuje i opatření proti daňovým únikům. Například dovozci některých druhů zboží, které dani podléhá, budou muset finančním úřadům hlásit všechna místa, kam zboží můžou dovézt, a úředníci jim tato místa budou schvalovat. V dokladech při dopravě pohonných hmot bude muset být uvedeno, kam se nafta nebo benzin vezou.