George Lucas prodá svá filmová studia společnosti Disney

Los Angeles – Společnost Walt Disney se dohodla s tvůrcem slavné filmové série Hvězdné války Georgem Lucasem na koupi jeho produkční společnosti Lucasfilm. Zaplatí za ni 4,05 miliardy dolarů (asi 78 miliard korun). „Je načase, abych předal Hvězdné války nové generaci filmařů,“ uvedl k transakci Lucas. Společnost Disney navíc potvrdila, že se chystá sedmá epizoda Hvězdných válek, která by se měla dostat do kin v roce 2015.

Dohodou se Lucasfilm dostává pod vlajku Disney spolu s dalšími filmovými a mediálními značkami jako Pixar, Marvel, ESPN a ABC. Šéfkou Lucasfilmu se stane Kathleen Kennedyová, která nyní vede firmu společně s Lucasem. Ten bude dále působit jako tvůrčí poradce pro nové epizody Hvězdných válek.

Disney zhruba polovinu ceny zaplatí v hotovosti. Zbytek bude při uzavření akvizice financovat vydáním zhruba 40 milionů nových akcií.

Lucasfilm založil Lucas v roce 1971. Vedle Hvězdných válek má na kontě například sérii o Indianu Jonesovi. Nyní se společnost kvůli rostoucím filmovým rozpočtům zabývá spíše televizní tvorbou.

George Lucas prodá svá filmová studia společnosti Disney (zdroj: ČT24)
Vydáno pod