Cameron možná Česku zavře evropský finanční kohoutek

Londýn - Česká republika a další členské země střední a východní Evropy možná přijdou v následujících letech o růst unijní finanční podpory. Britský premiér David Cameron již dříve pohrozil, že zablokuje návrh rozpočtu EU pro roky 2014 až 2020. Německá kancléřka Angela Merkelová dnes při jednání s Cameronem naopak zdůraznila, že obě země musí spoluprací překonat rozdílné názory na dlouhodobé rozpočtové plány Evropské unie.

Cameron vyzval k zastavení růstu výdajů EU v souladu s úsporami, o něž státy usilují na národní úrovni. Jinak prý Londýn sedmiletý rozpočtový plán nepodpoří, což by mohlo znamenat například zastavení růstu podpory nejchudším členským zemím EU ve střední a východní Evropě, tedy i Česku. Kancléřka bude hrozit zrušením mimořádného listopadového summitu v Bruselu. Na něm se má rozpočet projednávat. Čekají se ostré střety o to, jak nastavit, kolik kdo do společné kasy pošle peněz a kolik z ní získá zpátky ve formě dotací.

Merkelová vyzvala hlavně ke spolupráci 

„Navzdory neshodám, které máme, je pro mě velmi důležité, aby Británie a Německo spolupracovaly,“ prohlásila Merkelová podle agentury Reuters před pracovní večeří s Cameronem v Londýně. Cílem večerního jednání je překlenout rozdílné postoje Berlína a Londýna vůči navrhovanému rozpočtu EU pro roky 2014 až 2020. Cameron už dříve pohrozil, že návrh předpokládající zvyšování výdajů zablokuje. To by mohlo znamenat například zastavení růstu podpory chudším členským zemím EU ve střední a východní Evropě, tedy i Česku. „Neustále musíme dělat něco, co jde proti veřejnému mínění doma. Ne všechny výdaje byly použity efektivně… Tím se musíme zabývat,“ připustila také kancléřka v Londýně.

Cameron možná Česku zavře evropský finanční kohoutek (zdroj: ČT24)

Evropská komise navrhla pro roky 2014 až 2020 rozpočet přes jeden bilion eur, tedy skoro 1,1 procenta evropského hrubého domácího produktu (HDP). „Všichni chtějí rozpočet snižovat. Vyjednávání teprve začala, je tady dalších 26 zemí. My ale rozhodně nepodpoříme dohodu, která by nebyla pro Británii výhodná,“ řekl britský ministr financí George Osborne. Německo navrhuje kompromis, který by omezoval unijní výdaje jedním procentem HDP, a Merkelová se snaží, aby Cameron tento kompromis podpořil. „Německo udělá všechno pro to, aby se našlo řešení. Uvidíme, jak se věci vyvinou,“ dodala Merkelová.