Češi v době recese: Pod stromečkem chtějí najít hlavně peníze

Praha – Vánoce letos ovlivní ekonomická recese. Řada Čechů se plánuje podle průzkumu společnosti Deloitte v obchodech držet zkrátka a kupovat spíš levnější zboží. Sami přitom chtějí dostat dárky dražší, polovina z nich touží po penězích. Rozpočet za jídlo a pití má ale mírně stoupnout. Vedle prodejců potravin se na větší tržby mohou těšit také internetové obchody. Češi chtějí prostřednictvím webu během Vánoc utratit zhruba 16 miliard korun.

Nejlepší jsou bankovky, míní Češi

Kouzlo překvapení se z Vánoc pomalu vytrácí, téměř polovina Čechů si přeje najít pod stromečkem peníze. Stejné přání přitom lidé poprvé projevili v roce 2008, kdy začala globální krize. Peníze se chystá ve formě spořících státních dluhopisů darovat také ministr financí Miroslav Kalousek. „Myslím si, že to je vhodný vánoční dárek,“ prohlásil ministr. 

Lidé chtějí letos využívat víc slev a dávat levnější dárky - vedle knih také oblečení, obuv nebo kosmetiku. Na sobě by ale šetření blízkých poznali neradi, dostat by chtěli třeba dražší elektroniku. Hitem jsou chytré mobily nebo tablety. 

Dárky
Zdroj: ČT24/ISIFA

Jak to bude v Evropě?

Šetřit na dárcích letos nebudou jen Češi. Obyvatelé Evropské unie plánují průměrně utratit v přepočtu 15 tisíc korun. Možná překvapivě pod tímto průměrem jsou Němci, kteří za dárky vydají něco přes 12 tisíc korun. Víc utratí i dluhovou krizí zasažení Španělé nebo Italové. Nejštědřejší letos budou Irové - za Vánoce dají bezmála 25 tisíc.

Celkem chtějí Češi letos podle průzkumu společnosti Deloitte za Vánoce včetně jídla a pití v průměru utratit přes 10 tisíc korun. Ještě před rokem to přitom bylo o dva tisíce víc.

Štědrovečerní večeře bude bohatá

Přestože Češi kvůli obavám z vývoje ekonomiky šetří, u štědrovečerní večeře to neplatí. „Češi si rozhodně chtějí užít Vánoce a zapomenout na strasti světa. Tomu odpovídá i ta struktura nákupů, která se přesunuje do oblasti štědrovečerní večeře,“ podotkl vedoucí partner pro výrobu a spotřební průmysl v Deloittu Bronislav Pánek. 

Přípitek
Zdroj: ČT24/ISIFA

Rekordní počet věcí si letos lidé objednají přes internet. „Objem zásilek je v této době na úrovni loňského prosince. Vlastně už víceméně máme vánoční provoz,“ konstatoval Michal Franz, dispečer z pošty Malešice. Rodiče malých dětí si zvykli dárky, jako jsou hračky, kočárky nebo oblečení, vybírat právě přes web. „Je to rychlejší a pohodlnější,“ míní jedna ze zákaznic.

Průzkum Deloittu také odhadl, jak štědrý bude Ježíšek právě k dětem. Každý Čech v průměru za dárky pro ratolesti utratí tři tisíce korun. To znamená, že děti dostanou pod stromeček asi pět věcí.

Češi chtějí najít pod stromečkem peníze (zdroj: ČT24)