Sturnaras: Riziko, že Řecko zbankrotuje, je velmi vysoké

Atény - Řecko opět balancuje na hraně platební neschopnosti. Tamní vláda se snaží prodat další dluhopisy, zatím se jí ale podařilo získat jen 4,06 miliardy eur (103 miliard korun). Ke splátce dluhu přitom potřebuje do pátku ještě o miliardu víc. Finanční záplatu měli původně poskytnout zahraniční dárci. Ministři financí eurozóny ale rozhodnutí o uvolnění dalších víc než 30 miliard o týden odložili. Řecký ministr financí Jannis Sturnaras po setkání s kolegy z dalších zemí EU v Bruselu proto podotkl, že riziko řeckého bankrotu je velmi vysoké.

„Chápu, že se vytváří tlak, aby Řecko zavedlo požadovaná opatření výměnou za pomoc. Avšak nyní je riziko nějaké nečekané události velmi velké,“ varoval Sturnaras. Řekové podle něj dělají, co mohou, aby rizikům odolali. „Avšak existují určité meze, které nemůžeme překonat.“

Trojka čekala s poskytnutím další části záchranného balíčku, až řecký parlament schválí nová úsporná opatření a také nový rozpočet na příští rok. To se stalo, ale pomoc zatím nedorazí. Řecko potřebuje splatit další dluhy, avšak nemá na to peníze. Země se tak rozhodla emitovat další krátkodobé dluhopisy. Podle listu Financial Times ale řecké banky, které tyto poukázky zpravidla jako jediné nakupují, tentokrát nebudou mít dost peněz.

Agentura pro správu dluhu (PDMA) už nicméně oznámila, že ministerstvo financí v příštích dvou dnech nabídne další papíry formou přímého prodeje, tedy nikoli v aukci.

Země prodala pokladniční poukázky za 2,762 miliardy eur se splatností jeden měsíc. Jejich prodejní cena odpovídá výnosu 3,95 procenta. Vedle toho se prodaly i poukázky v objemu 1,3 miliardy eur splatné za tři měsíce s výnosem 4,2 procenta. To je čtyři bazické body pod předchozí hodnotou z října. U tříměsíční tranše poukázek činil poměr nabídky k poptávce 1,66, což znamená, že investoři požadovali o 66 procent více papírů, než Řecko nabízelo. Je to ale horší výsledek než v minulé aukci v říjnu, kdy poměr poptávky k nabídce činil 1,90.

Za nejnovější škrty a úsporný rozpočet si přitom řecká vláda od eurozóny vysloužila pochvalu. K okamžitému uvolnění dalších miliard eur ze záchranného balíku to ale nestačilo. „Eurozóna došla k závěru, že vzhledem k posledním opatřením a ekonomickému vývoji je Řecko na správné cestě k umoření dluhu,“ řekl šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker.

Ministři financí eurozóny se ale neshodují na tom, nakolik je i přes tvrdé škrty a reformy řecký dluh udržitelný. Schůzku, která by měla dát zelenou půjčkám ve výši přes 30 miliard eur, posunuli na příští úterý. „Řecko už rozpočtový schodek snížilo o víc než 10 procent, které byly požadovány na začátku - v květnu 2010. Doufám, že ti, kteří pochybují o udržitelnosti řeckého dluhu, to vezmou v potaz,“ podotkl eurokomisař pro měnové záležitosti Olli Rehn.

Řecko opět v potížích, nedaří se mu prodat dluhopisy (zdroj: ČT24)

Podle serveru německého listu Bild má Německo v plánu zkombinovat tři tranše záchranného úvěru pro Řecko a poslat tak do Atén celkem více než 44 miliard eur (zhruba 1,1 bilionu korun). Mluvčí německého ministerstva financí ale nechtěla zprávu komentovat a pouze uvedla, že konečné rozhodnutí zatím nepadlo. Souhrnná platba má podle listu zahrnovat i tranše úvěru za třetí a čtvrté čtvrtletí tohoto roku.