Švýcarsko chce zkonfiskovat 14 miliard korun z kauzy MUS

Ženeva - Švýcarsko chce zkonfiskovat 660 milionů franků (zhruba 14 miliard korun) zmrazených na účtech v souvislosti s kauzou Mostecké uhelné společnosti (MUS). Prokurátor o to požádal spolkový trestní soud, píše deník Neue Zürcher Zeitung (NZZ). Vyplývá to z dosud nezveřejného obžalovacího spisu. Část peněz zablokovaných kvůli vyšetřování by tak mohlo skončit ve švýcarské státní pokladně.

Případ, který dosud nebyl projednán, se točí kolem bývalého českého koncernu MUS. Management Mostecké uhelné měl zpronevěřit stovky milionů franků pomocí komplikovaného systému krycích firem v desítkách různých zemí.

Proces ale zatím neodstartoval. V dubnu vrátil švýcarský spolkový trestní soud žalobu státnímu zastupitelství k přepracování. Neue Zürcher Zeitung má přepracovanou verzi k dispozici. Přes 300 stran ukazuje, jak komplexní ekonomický zločin prokuratura odhalila.

Zmíněnou sumu 660 milionů by mohl částečně získat švýcarský stát, část by mohla připadnout jednotlivým kantonům (regionům). Jde přitom jen o část z celkové sumy 1,2 miliardy franků, o něž se podle švýcarské prokuratury sedm obviněných obohatilo.

O zmrazené peníze však projevil zájem i český stát. Tomu vznikla podle švýcarské prokuratury škoda ve výši kolem 150 milionů franků.

NZZ připouští, že část peněz by mohla připadnout poškozené firmě (dnes Czech Coal), a případně i českému státu, ale obě strany podle listu ani nevyčíslily své nároky.

Obžaloba zmiňuje zpronevěru, praní špinavých peněz, podvody i úplatky pro politiky. Podle článku obžaloba také hovoří o úplatcích vysoce postaveným členům vlády, včetně nejmenovaného ministerského náměstka. V případu jsou zapleteny tucty firem sloužících jako kamufláž a sídlící v desítce zemí od Lichtenštejnska přes Gibraltar až po Panenské ostrovy.

Obvinění exmanažerů MUS bylo rozšířeno o podvod při privatizaci

Protikorupční policie v ČR navíc v minulých dnech rozšířila obvinění bývalých manažerů MUS o podvod při privatizaci této firmy v roce 1999. Podle žalobce tak způsobili státu škodu přes 1,6 miliardy korun, napsala Mladá fronta DNES (MfD). Šestice bývalých manažerů byla dosud obviněna ze zneužití informace a postavení v obchodním styku. „Obviněným je nově kladeno za vinu způsobení škody na majetku státu ve výši nejméně 1,685 miliardy korun,“ uvedl dozorující žalobce Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Vláda při privatizaci akcie státu v MUS prodala za 650 milionů korun.

Podvodu se obvinění podle Šeredy dopustili v souvislosti s rozhodnutím vlády o privatizaci státem vlastněných akcií MUS přímým prodejem švýcarské společnosti Investenergy SA, kterou oficiálně vlastnila americká skupina Appian. Ta byla ale jen zástěrkou pro samotné manažery a s nimi spřízněné podnikatele, kteří zřejmě za peníze samotných dolů skupovali akcie pro sebe, píše deník.

Exmanažeři mosteckých dolů Antonín Koláček, Marek Čmejla, Jiří Diviš, Luboš Měkota, Oldřich Klimecký a Petr Kraus byli ze zneužití informace a postavení v obchodním styku obviněni letos v červnu. Policie je podezřívá, že z MUS vyvedli 150 milionů dolarů, tedy přes tři miliardy korun, které využili na nákup akcií MUS. Kromě těchto peněz po nich požaduje ministerstvo financí rozdíl mezi prodejní cenou akcií MUS při privatizaci a jejich údajně vyšší skutečnou cenou. Chce také, aby byla privatizace prohlášena za neplatnou.

Podle MfD si policie v minulých měsících vyžádala na poslední chvíli před skartováním data o obchodech s akciemi MUS ze Střediska cenných papírů. To jí zřejmě posloužilo spolu s údaji od švýcarských vyšetřovatelů k obvinění z podvodu a vyčíslení škody.

Zahraniční tisk s Václavem Černohorským (zdroj: ČT24)