Za předražený Pražský okruh budou možná padat hlavy

Praha - Cena za stavbu jihozápadní části Pražského okruhu se policii nelíbí. Nejvyšší kontrolní úřad přišel s tím, že stavba za necelých 22 miliard je předražená. Kvůli tomuto podezření jsou vyšetřováni tři bývalí šéfové Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Vyšetřování se údajně bude týkat Alfréda Brunclíka, Reného Poruby a Jiřího Švorce. O kauze dnes informovaly Hospodářské noviny.

Co se NKÚ nelíbí

Podle kontrolorů byly špatně připraveny výkupy pozemků. Rovněž na stavbě docházelo k neúměrnému množství změn (500), které měly za následek prodražení stavby - cena přesáhla miliardu korun za kilometr. Právě o změnách na stavbě měli ředitelé ŘSD vědět.

Policie začala vyšetřování

„Mohu pouze potvrdit, že se náš útvar tou věcí zabývá. Vše je ve stadiu prověřování,“ řekl mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.

Policisté zatím především analyzují posudky, obviněn ještě nikdo nebyl. „Nikdo mě oficiálně neoslovil,“ řekl Hospodářským novinám Poruba. Švorc prý o vyšetřování ví, na policii osobně ale nebyl.

Kvůli údajnému předražení projektu podal už v dubnu trestní oznámení Nejvyšší kontrolní úřad. Jako případ plýtvání zmínil například řešení mimoúrovňové křižovatky pro křížení okruhu s dálnicí D1. ŘSD rozhodlo zbourat čerpací stanici umístnou v místě křížení, za pozemky benzinky přitom zaplatilo téměř 300 milionů korun. Smlouvu podepsal právě tehdejší ředitel ŘSD Švorc, který je podle Hospodářských novin nyní jedním z hlavních podezřelých.