Nedočkavci už si můžou koupit vánoční stromeček

Praha - V řadě českých měst už se začaly prodávat živé vánoční stromky. K dostání jsou hlavně v blízkosti některých nákupních center. V příštích dnech se prodej rozšíří i na další místa. Podle vyjádření obchodníků zůstávají ceny na loňské úrovni. Přitom Sdružení pěstitelů vánočních stromků dříve uvedlo, že stromky letos nejspíše meziročně mírně podraží.

Česká spotřeba: Milion živých stromků za rok

Každoročně si Češi koupí v průměru milion živých vánočních stromků. Většina pochází z plantáží. Takto pěstované stromky mají podle pěstitelů proti stromkům z lesů vyšší kvalitu, tomu na druhou stranu odpovídá jejich vyšší cena. Podíl dovážených stromků na trhu není znám. Především jedle se do Česka dovážejí hlavně z Dánska a Německa.

„Nejzazší termín zahájení prodeje vánočních stromků u našich obchodních domů je 6. prosince, v současné době se již instalují zařízení,“ uvedl mluvčí obchodního řetězce Kaufland Michael Šperl, podle něhož však některé pobočky již prodej stromků zahájily. Ceny jsou podle něj stejné jako na loňské Vánoce. 

  • Vánoční stromek autor: Abd Rabbo Ammar, zdroj: ČTK/Abaca
  • Vánoce zdroj: ISIFA/Capital Pictures

Od začátku prosince začnou stromky nabízet obchody řetězce Tesco. Ceny se mají pohybovat od 350 korun za smrk po 1 500 u nejdražších jedlí. Cena závisí na výšce stromku, hustotě větví a symetričnosti. Sortiment doplní stromky v květináčích či tradiční jmelí, uvedl mluvčí Teska Jan W.Dvořák. Ani Tesco podle něj stromky proti loňsku nezdraží.

U hypermarketů Albert pak prodej stromků začne později. „Termíny prodeje se liší podle lokality, ale první stromky by se u našich provozoven měly objevit zhruba kolem 10. prosince,“ vysvětlila mluvčí řetězce Judita Urbánková.

Ještě v půlce října František Valdman ze sdružení pěstitelů varoval, že v důsledku jarních mrazů budou stromky možná méně kvalitní než loni, u některých druhů se nižší nabídka z tuzemských plantáží bude muset nahradit dovozy. Pěstitelé očekávali mírný růst cen v důsledku zvýšení sazby daně z přidané hodnoty z deseti na 14 procent v lednu.