Češi se stále víc podílejí na stavbách na Arabském poloostrově

Dubaj - Českému stavebnictví se nedaří. Řada firem se proto snaží najít práci v zahraničí. Letos tam podle Svazu podnikatelů ve stavebnictví dostanou zakázky za zhruba 20 miliard korun. Poptávka je hlavně na Arabském poloostrově, v zemích bývalého Sovětského svazu nebo na severu Evropy. Západ o české stavaře zájem téměř nejeví.

Arabský poloostrov představuje největší staveniště na Zemi, což firmy láká, přestože se jejich zaměstnanci musejí připravit na tvrdou dřinu v poušti, kde teploty v létě přesáhnou i padesát stupňů.

Třeba společnost Enteria zkusila štěstí v Saúdské Arábii. „Základním impulsem byl pokles stavební výroby na českém trhu, kdy v plné síle začala krize,“ prohlásil společník Luděk Zavrtálek. Ten od začátku roku pracuje už na šesti projektech, včetně zoologické zahrady. „Musíte se naučit pracovat s tím, že ta kultura je jiná. Když to pochopíte a podle toho se chováte, tak se výsledky dostaví,“ konstatoval Zavrtálek.

Na stavbě Burdž Chalífa se podíleli Češi

Firmy lákají i sousední Spojené arabské emiráty - donedávna hlavně Dubaj. Nejvyšší budovu světa tu pomáhala stavět i pardubická firma PEGA Hoist. „Firmy, které se angažovaly na stavebním boomu v Dubaji, nyní mají možnosti v emirátu Abú Zabí,“ řekl Jaroslav Ludva, velvyslanec ČR ve Spojených arabských emirátech.
 
Šance na práci jsou i na území bývalého Sovětského svazu. Třeba v Gruzii v současné době buduje jeden z největších aquaparků jihlavská firma PSJ. Po letech se otevírají příležitosti také na severu Evropy, včetně Islandu. 

Zatímco Němci vyvážejí své stavebnictví asi ze sedmdesáti procent, Češi exportují jen pět procent z celkové výroby. „Těch 5 procent představuje v tom odhadu na letošní rok asi 20 miliard,“ poznamenal prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš. Největší poptávka je přitom po českých projektantech, staticích a lidech, kteří mají na starosti management stavby.