Nejvyšší výhra v Česku stále čeká na svého majitele

Praha - Ani v aktuálním losování Sportky nepadla nejvyšší výhra v historii Česka - 263 milionů korun. Zájem sázkařů o rekordní jackpot samozřejmě roste a úměrně tomu stoupají tržby loterijní společnosti. Jen za minulý týden lidi prosázeli 128 milionů.

S rostoucí výší možné výhry roste i počet sázejících. „V porovnání s obdobím před spuštěním prémie byl za minulý týden dvojnásobný. Bylo vsazeno zhruba osm milionů sázek,“ říká mluvčí sázkové kanceláře Václav Jalovecký.

Při vyplňování tiketu může pomoci i statistika. Nejčastěji tažené bylo letos číslo 49, naopak nejméně padala jednička. Celkem už Sazka za svou historii vyrobila 888 milionových výherců.

Zatím nejvíc vyhrál v roce 2003 jeden sázkař 113 milionů.

Šance na současnou nejvyšší historickou výhru je jedna ku 69 milionům - stejná, že se narodí paterčata. V konkurenčním Lottu od Fortuny je teď jackpot s prémií 128 milionů a v Tipšestce se právě hraje o šest milionů korun.

Rekordní výhra je dobrý marketingový tah

„Rekordní možná výhra je pro loterijní firmu tou nejlepší možnou reklamou,“ tvrdí kreativní ředitel Euro RSCG Eda Kauba.

V souvislosti s velkou výhrou se často objevují i příběhy těch, kteří ji neunesli. Podle expertů, však může ublížit i nevýhra. Ojedinělé nejsou příběhy lidí, kteří prosázeli vše a skončili na ulici, stejně jako těch, kteří získali nemalé peníze, ale byli okradeni, zneužiti či je rychle promrhali a příště už takové štěstí neměli.

Po loňské krizi společnosti Sazka a s ní související ztrátou důvěry se opět zvyšuje počet Čechů, kteří sází v loteriích. Losování Sportky bylo nejvíc ohroženo v červnu loňského roku. Firma neměla peníze na výplatu výher a ministerstvo financí jí hrozilo odebráním licence.