Podepište smlouvu o záchranném fondu, vyzval Senát Klause

Praha – Prezident Klaus by měl neprodleně podepsat doplněk Lisabonské smlouvy umožňující vznik Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Vyzvali ho k tomu senátoři, kteří upozorňují, že proces ratifikace nového záchranného fondu eurozóny musí být dokončen ještě letos. Česká republika totiž zůstává poslední zemí, která smlouvu neratifikovala. Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier dokonce Klause obvinil, že svým otálením pohrdá ústavou, porušuje prezidentský slib a ohrožuje pozici Česka na mezinárodní scéně.

Poslanci i senátoři vznik fondu schválili letos na jaře. „Prezident republiky má povinnost ratifikovat mezinárodní smlouvu bez zbytečného odkladu poté, kdy obě komory Parlamentu České republiky vysloví souhlas s ratifikací, jak konstatoval Ústavní soud,“ uvedl předseda senátního evropského výboru Miroslav Krejča. 

Také ministr zahraničí a prezidentský kandidát TOP 09 Karel Schwarzenberg doufá, že Klaus smlouvu podepíše včas. Podle něj neexistují žádné další překážky k dokončení ratifikačního procesu. Podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) by měla výzva apelovat i na Klausovy nástupce a věří, že se senátoři nebudou muset kvůli nepodpisu smlouvy obracet na Ústavní soud.

Fond by měl za daných podmínek pomoci zemi platící eurem překlenout problémy s financováním, které by mohly ohrozit stabilitu eurozóny. Česku před zavedením eura nevzniknou kvůli souhlasu s fondem žádné finanční závazky. Pokud by ČR byla členem eurozóny, musela by během 12 let vložit do fondu 40 miliard korun. Ručit by musela okamžitě za půjčky ve výši 250 miliard korun; tato částka by se po 12 letech v eurozóně navýšila na 310 miliard korun.

Senát schválil využití 2,6 miliardy korun z Pozemkového fondu

Senát dnes schválil také novelu zákona, díky níž bude moci vláda využít 2,6 miliardy korun z Pozemkového fondu na zemědělské, lesnické a vodohospodářské účely. Například na Program rozvoje venkova bude moci vláda využít v letošním i příštím roce celkem 800 milionů korun. Na národní podpory zemědělcům by ve stejném období mohlo jít z rozhodnutí vlády 630 milionů korun.

Vstup Evy Davidové (zdroj: ČT24)