Mladí Řekové se střetli s policií, radikální levice volá po převratu

Atény  - Atény a Soluň zaplnily tisíce řeckých studentů. Přišli uctít památku mladíka, jehož před čtyřmi lety zabila policie. Hlášeny už jsou první střety s policií. V Soluni někteří ze shromážděných vysokoškolských studentů házeli na policisty zápalné láhve. Ti proti nim zasáhli a zadrželi 20 osob. Demonstrace měly zesílit večer. Pořadatelé dokonce vyzvali k demonstracím „ke svržení vlády“. Nezaměstnaných Řeků mezitím přibývá. Bez práce jsou často právě mladí, kteří tak mají o důvod víc vyjít do ulic.

Studenti protestovali na pozadí pokračující hospodářské krize. Znepokojil je také vstup neonacistické strany Zlatý úsvit do parlamentu po červnových volbách. Nesli proto transparenty s hesly jako „Fašisti nesmějí do škol“, „Povolení pobytu všem přistěhovalcům, azyl uprchlíkům“, „Nacisti, vypadněte ze čtvrtí a škol“ nebo „Policajti, bastardi, zabijáci dětí“. Policista, který 6. prosince 2008 zastřelil patnáctiletého mladíka, byl v roce 2010 odsouzen k doživotnímu vězení.

Během studentské demonstrace došlo k potyčce mezi skupinkou zakuklenců a policií před parlamentem. Zatčeny byly tři osoby. Úřady mobilizovaly na odpoledne a večer asi šest tisíc policistů a uzavřely dvě stanice metra poblíž budovy parlamentu.

Radikální levice na vzestupu

Večerní protest pak svolali zástupci mládeže z opoziční parlamentní strany Koalice radikální levice (SYRIZA), která odmítá drastické vládní úspory jakožto ústupky mezinárodním věřitelům. „Demonstrace budou celkem dvě, jedna je svolaná na pět, druhá na sedm hodin. Do ulic tak vyjdou anarchisti i další odpůrci vlády. Policisté zřejmě provokovat nebudou, mají strach, aby se v tento den nestalo nějaké neštěstí,“ řekla spolupracovnice Českého rozhlasu v Řecku Pavla Smetanová. Večer posléze došlo na chvilkové házení láhví naplněných hořlavinou a odvetnou palbu granátů se slzným plynem bez vážnějších následků.

Demonstrace v Řecku
Zdroj: ČT24/ISIFA

Koalice SYRIZA by podle listopadových průzkumů veřejného mínění nyní volby vyhrála. Vládní konzervativní Nová demokracie (ND) vyčetla opoziční koalici, že nebere ohled na zájmy země a neváhá ničit majetek občanů a útočit na policisty.

Pavla Smetanová, spolupracovnice Českého rozhlasu:

„Jde už o takovou tradici. V lidech vstoupá vztek, jde o celou situaci v Řecku. Řekové jsou naštvaní. Rodiny nevidí lepší budoucnost. Do ulic vyjdou lidé všech věkových kategorií.“

Mladí Řekové končí na úřadu práce

Nezaměstnanost v Řecku mezitím znovu vzrostla. K letošnímu září dosahovala míra nezaměstnanosti 26 procent, což je více než dvojnásobek průměru eurozóny. V příštím roce by navíc mohla dosáhnout až 29 procent. Bez práce jsou hlavně mladí Řekové do 24 let.