Zaměstnance ČD Cargo trápí nejistota, že přijdou do Vánoc o práci

Praha – Zaměstnanci nákladního železničního dopravce ČD Cargo až do Vánoc budou žít v nejistotě. Vedení firmy je ještě neinformovalo, kolik z nich celkem přijde o práci. Společnost se nachází v několikamiliardové ztrátě a ve svém restrukturalizačním plánu žádná konkrétní čísla týkající se redukce zaměstnanců neuvedla. Pokud by v rámci úspor železniční dopravce odmítl převážet například malé zásilky, musela by se většina z nich přemístit na silnice. Hrozilo by pak, že by se denně zvýšil počet kamionů o sedm tisíc.

Aby ČD Cargo mohlo dál existovat, bude muset propouštět. Zakázky přetáhla firmě konkurence a ztráta za letošní rok přesáhla miliardu. Podle odborářů je v ohrožení až 2 200 pracovních míst. Vedení se ale k situaci nevyjádřilo a nyní vyvstal další problém - resort dopravy je bez ministra. „Bude-li jmenován nový ministr během několika dnů, tak než se seznámí s problematikou, uplyne možná několik týdnů, jsou tu Vánoce a tento podnik už tolik času před sebou nemá,“ podotkl předseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša.

Problémy ČD Cargo přitom můžou mít dopad na celou republiku

Pokud by se železniční dopravce rozhodl, že přestane vozit drobné zásilky, které jsou pro něj ztrátové, zvýšila by se nákladní doprava na silnicích. „Já naprosto odmítám rozdělení Carga na drobné zásilky, které jsou ztrátové, a na ty ucelené vlaky, které jsou ziskové. S tím, že by se snad prodávalo to, co je ziskové, a to ztrátové by nějak postupně zaniklo,“ míní stínový ministr dopravy Jaroslav Pejša.

Se zástupci odborů by se měl příští týden sejít alespoň ministr průmyslu o obchodu Martin Kuba. Pokud se totiž jeho resort sloučí s ministerstvem dopravy, zodpovídal by za záchranu Carga právě on.