Po vejcích má podražit i vepřové, může za to Brusel

Praha - Vepřové maso může v novém roce podražit až o pětinu. Alespoň to tvrdí chovatelé prasat. Může za to evropská směrnice, která upravuje podmínky chovu prasnic, a vysoké ceny obilí. Podle ministerstva zemědělství ale bude mít směrnice na cenu jen minimální vliv. Vepřové maso je v Česku tradičně nejoblíbenější. Čtyřicet procent se ho dováží.

Hlavní změna vyplývající ze směrnice se týká březích prasnic, které se od ledna 2013 budou muset chovat ve skupině s ostatními prasnicemi, aby měly více prostoru než při odděleném chovu. Zatímco v ČR v polovině roku podle ministerstva zemědělství splňovalo požadavky směrnice 96 procent chovatelů, v některých státech EU tomu tak podle ředitele Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jana Stibala nebylo. „Ve spoustě zemí na Západě byla ještě na začátku roku polovina chovatelů nepřipravena,“ podotkl.

Klesnou stavy prasat, cena se zvedne

Náklady na splnění předpisu podle něj tito chovatelé promítnou do cen. Část z nich navíc svou činnost ukončí, čímž klesnou stavy prasat. To pak také přispěje k růstu cen. Agentura Reuters v květnu uvedla, že stavy prasat v EU by kvůli novému předpisu mohly klesnou až o desetinu. Unie by tak přišla o pozici čistého vývozce vepřového.

Vepřové maso
Zdroj: ČT24

Chovatelům komplikují situaci rovněž vysoké ceny obilovin, které jsou základním krmivem pro prasata. „Právě vzhledem k vysokým nákladům se dá spíše očekávat postupné zdražování, ačkoli ani určitý jednorázový nárůst po Novém roce není vyloučen,“ uvedl Stibal.

Ředitelka odboru komunikace Kateřina Böhnová, ministerstvo zemědělství:

„Můžeme stále potvrdit předpoklad, že zdražení vepřového masa z důvodu vstupu v platnost ustanovení o společném ustájení prasnic by po lednu 2013 mělo být zanedbatelné či nezaznamenatelné.“

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) se letos v listopadu prodával v českých obchodech kilogram vepřové pečeně s kostí v průměru za 116,50 korun, a od ledna tak cena vzrostla asi o devět korun. Zdražení o pětinu by hypoteticky znamenalo zvýšení ceny o dalších více než 20 korun.

Tuzemští chovatelé museli v předchozích šesti až sedmi letech investovat celkem až 750 milionů, aby vyhověli unijním podmínkám. „Z dlouhodobého pohledu sice změna bude mít pravděpodobně pozitivní vliv na ekonomiku, ale její návratnost je někde mezi 15 a 20 lety,“ poznamenal Stibal.

Bude vymáhání dodržování směrnice účinné i mimo ČR?

Zemědělci se obávají, že některé státy nebudou ve vymáhání dodržování směrnice na svých chovatelích tak důsledné jako Česko. Tím by na trhu vznikla nekalá konkurence a ti, kdo skutečně investovali a chovy upravili, by byli znevýhodněni proti těm, kteří tak neučinili.

Vejce
Zdroj: ČT24

Česko už zažilo zdražování vajec:

Poté, co letos v lednu začala platit směrnice zakazující chov slepic v menších klecích, stoupla v Evropě cena vajec. V Česku podražila až o 100 procent.