Do daňových podvodů v Deutsche Bank jsou zapleteni i její šéfové

Berlín - Němečtí vyšetřovatelé dnes vtrhli do centrály Deutsche Bank ve Frankfurtu nad Mohanem a také dalších prostor největší německé banky. Za razií je podezření ze stamilionových daňových podvodů při obchodech s emisními povolenkami. Kvůli nim úřady vyšetřují 25 pracovníků banky včetně jednoho z dvojice šéfů Jürgena Fitschena a finančního ředitele ústavu Stefana Krauseho. Na pět z nich vydalo vrchní státní zastupitelství ve Frankfurtu zatykač.

Policejní zásah souvisí s případem, při jehož objasňování se Deutsche Bank ocitla v hledáčku vyšetřovatelů už před dvěma roky. Podle státního zastupitelství se nyní objevilo podezření, že zaměstnanci banky tehdy zatajili některé důkazy.

Frankfurtské ústředí Deutsche Bank prohledávala pětistovka policistů

Od rána proto prohledávalo na 500 policistů, kriminalistů a daňových vyšetřovatelů obchodní prostory Deutsche Bank a byty nejen ve frankfurtské centrále, ale i v Düsseldorfu a Berlíně. Pětadvacet pracovníků je podle státního zastupitelství podezřelých ze závažných daňových podvodů, praní špinavých peněz a pokusu o maření vyšetřování. Deutsche Bank navíc sama odpoledne oznámila, že mezi nimi jsou i její vrcholní představitelé Fitschen a Krause. 

Oba manažeři v roce 2009 za banku podepsali přiznání daně z obratu, jehož údaje byly později upraveny. „Na rozdíl od státního zastupitelství se Deutsche Bank domnívá, že tyto korektury byly provedeny včas,“ odmítla banka v prohlášení pochybení svých šéfů. 

Frankfurtský soud přitom už loni vynesl verdikt nad šesticí investičních bankéřů, kteří se přiznali, že prostřednictvím Deutsche Bank připravili stát při obchodech s emisními povolenkami nejméně o 230 milionů eur (5,8 miliardy korun). Soud je za to potrestal vězením v rozmezí tří až necelých osmi let.

Telefonát Martina Jonáše (zdroj: ČT24)