Fed bude do americké ekonomiky nadále pumpovat stovky miliard

Washington - Měnový výbor americké centrální banky (Fed) dnes oznámil nové kolo nákupů státních dluhopisů v hodnotě 45 miliard dolarů (872 miliard korun) měsíčně. Rovněž bylo dohodnuto, že bude pokračovat v nákupech hypotečních dluhopisů. Za veškerou touto činností stojí jediné - snaha povzbudit ekonomický růst a zaměstnanost.

Fed naváže novými nákupy státních dluhopisů na „operaci twist“, která končí tento měsíc. V ní kupuje obligace s pozdějšími lhůtami splatnosti z výnosů prodeje krátkodobých dluhopisů. Nyní však bude většinu těchto nákupů financovat novými penězi.

Nákupy státních dluhopisů tak budou opět zvyšovat bilanční rozvahu Fedu a množství peněz v oběhu, stejně jako zářijový program nákupů hypotečních dluhopisů. Ty hodlá Fed nadále kupovat za 40 miliard dolarů měsíčně.

Fed také překvapivě přijal konkrétně vyčíslené makroekonomické limity pro pokračování ve své extrémně uvolněné měnové politice. Uvedl, že bude držet své oficiální krátkodobé sazby blízko nuly, dokud míra nezaměstnanosti zůstane nad 6,5 procenta a inflace ve střednědobém výhledu do dvou let nepřekročí 2,5 procenta.

Komentář Josefa Stoulila, analytika eTrader.cz (zdroj: ČT24)