Výrobci technologií: Pravidla Nové zelené úsporám jsou špatná

Praha – Nová zelená úsporám málo podporuje obnovitelné zdroje tepla a vylučuje lidi s nízkými příjmy, kteří nemají peníze na celkové zateplování svých domů. Taková kritika za nastavení nástupnického programu bývalé Zelené úsporám zazněla z úst výrobců kotlů na biomasu, tepelných čerpadel, slunečních kolektorů a dalších úsporných technologií směrem k vládě.

„Nový program by měl mít podporu samostatných zdrojů tepla bez vazby na zateplování,“ řekl předseda Československé společnosti pro sluneční energii Tomáš Matuška.

Instalace obnovitelných zdrojů energií je podle něj u rodinných domů rychle uskutečnitelným opatřením, vazba na celkové zateplení nemovitosti ale prý celou věc komplikuje. „Vylučuje nízkopříjmové skupiny, které nemají prostředky na velké zateplování,“ upozornil Matuška.

Martin Bursík (SZ), předseda Komory obnovitelných zdrojů energie a bývalý ministr životního prostředí:

„Jsme v zemi, kde stále ještě zhruba 400 tisíc domácností vytápí uhlím. Je to veliký zdroj znečištění – převážně v malých vesnicích v tomto podzimním a zimním období. Stát by měl mít nějaký program, jak pomoci lidem nahradit tento zastaralý způsob.“

Nová zelená úsporám, jejíž spuštění plánuje ministerstvo životního prostředí příští rok, má mít k dispozici 28 miliard korun z prodeje emisních povolenek. Jak sdělil nedávno ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS), dalších deset miliard získá z evropských fondů.

Firmám se nelíbí to, že podpora bude dále směřovat jen do zateplování domů, výrazně se ale omezí třeba u tepelných čerpadel nebo slunečních kolektorů na ohřev vody. Ty přitom mohou podle nich ušetřit víc tepla i omezit emise oxidu uhličitého.

MŽP: Myslíme i na lidi s nízkými příjmy

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) se brání tím, že efektivní využití veřejných peněz zajistí jen zateplení společně s výměnou zdroje. „Samotná výměna zdroje tepla na vytápění bez provedení stavebně technických opatření ke snížení energetické náročnosti budovy není ve většině případů ekonomicky ani ekologicky efektivní,“ vysvětlil mluvčí úřadu Matyáš Vitík.

Resort nicméně předpokládá, že umožní vstup do programu i lidem s nízkými příjmy pomocí uceleného systému zvýhodněného financování. V něm bude možné pokrýt splátky z finanční úspory získané právě uskutečněním energeticky úsporných opatření.

Finanční podpora bude směřovat hlavně k majitelům rodinných domů. Veřejné budovy budou představovat 30 procent z podpořených rekonstrukcí. Výše podpory v programu bude podle návrhu ministerstva životního prostředí záviset na podílu uspořené energie. Vlastníci rodinných domů přitom nebudou moci čerpat podporu z jiných dotačních programů.