Vliv Agrofertu roste: Babišovo impérium koupí řetězec pekáren Lieken

Praha – Italská Barilla, která je největším výrobcem těstovin na světě, prodá svůj řetězec pekáren v Německu Lieken AG. Novým majitelem se stane česká skupina Agrofert podnikatele Andreje Babiše. Detaily transakce zatím firmy nezveřejnily. Dohodu musí navíc ještě schválit unijní antimonopolní úřad. Lieken je německou pekárenskou jedničkou.

Investice Agrofertu jsou podle agrárního analytika Petra Havla uvážlivé. „Obecně české investice v západní Evropě jsou něco, co u nás skoro není. Je dobře, když se něco takového děje, protože je vidět, že Česká republika patří do vyspělejší části Evropy a může tam dělat své vlastní akvizice. Agrofert je kapitálově velmi silnou společností, takže si investovat na západě může dovolit,“ míní analytik.

Lieken vyrábí pečivo pod značkou Golden Toast, své výrobky pak dodává do supermarketů a maloobchodů v Německu. Zaměstnává 4 700 lidí a jeho tržby v roce 2011 činily 756 milionů eur (19,3 miliardy korun). „V červnu 2012 jsme se rozhodli hledat pro Lieken nového akcionáře, protože naší strategií je růst na světové úrovni v oblasti těstovin, omáček a hotových jídel a posílení pekárenské výroby našich značek ve stěžejních zemích,“ uvedl předseda představenstva skupiny Barilla Guido Barilla. Společnost získala Lieken v roce 2002 v rámci akvizice dalšího řetězec pekáren - firmy Kamps.

Barilla je největším světovým výrobcem těstovin a zároveň jednou z vedoucích společností v obchodu s omáčkami na těstoviny, pekárenským zbožím a křehkým chlebem. Vlastní 30 výrobních závodů a vyváží do více než 100 zemí.

hires
Zdroj: ČT24

„Německo je jedním z klíčových trhů pro aktivity Agrofertu a růst v pekárenství je jednou z hlavních rozvojových strategií naší potravinářské divize,“ uvedl k akvizici Babiš. Jím vlastněné firmy již podnikají v pekárenském průmyslu v Česku, na Slovensku a v Maďarsku.

Agrofert Holding je zase jedničkou českého zemědělsko-potravinářského sektoru a dvojkou chemického průmyslu. Loni skupině Agrofert vzrostly nekonsolidované tržby o 15 procent na rekordních 202 miliard korun. „Agrofert v oblasti pekárenství dlouhodobě a neustále expanduje, nicméně přímo na německém trhu takovou skupinu neměl,“ prohlásil Havel.

Agrofert v současnosti v Německu vlastní největšího tamního výrobce dusíkatých hnojiv SKW Piesteritz a společnost Agrofert Deutschland obchodující se zemědělskými a chemickými komoditami. Roční tržby dceřiných firem Agrofertu v Německu přesahují jednu miliardu euro (zhruba 25 miliard korun). V českém pekárenství působí Agrofert od roku 2005, kdy koupil skupinu Penam, která je v posledních letech označována za tuzemskou pekárenskou dvojku. Součástí skupiny je také významný středoevropský výrobce mraženého pečiva Profrost. Od roku 2010 patří Babišovi také přední maďarský výrobce toustového a baleného chleba firma Ceres.

Petr Havel, agrární analytik:

„Jde o posílení pozice výrobce vůči obchodníkům. Agrofert může působit plošněji třeba i na jednání o cenách z hlediska nadnárodních obchodních sítí, neboť je také nadnárodní.“

Pečivo
Zdroj: ČT24

Babišovo úsilí získat United Bakeries nakonec ztroskotalo

Babiš v minulosti usiloval o koupi české pekárenské jedničky United Bakeries. Její vlastník však loni v listopadu informoval, že z jednání o transakci definitivně sešlo. Babišův plán koupit United Bakeries již předtím zhatil slovenský Protimonopolní úřad (PMÚ), který fúzi loni v červnu nepovolil.

„Na českém trhu již Agrofert moc expandovat nemůže, nabízí se proto sousedi. Německo je proto teď logické,“ konstatoval Havel. „Je otázka, jestli ten celek není už tak velký, že je obtížně řiditelný,“ dodal analytik k budoucnosti společnosti.

Vizitka německého řetězce pekáren Lieken AG:

- Skupina Lieken AG vznikla v roce 2008 přejmenováním a restrukturalizací původní společnosti Kamps AG založené v roce 1997. Tu v roce 2002 koupil italský výrobce těstovin Barilla. Samotnou značku Kamps s jejími 900 stejnojmennými filiálkami prodala Barilla v roce 2010 soukromé investiční skupině ECM.

- Název koncernu odkazuje na německého průkopníka v pekárenství Fritze Liekena, kterému se podle internetových stránek firmy podařilo jako prvnímu v Německu v roce 1926 za pomoci pasterizace vyrobit trvanlivý balený chléb. Díky tomu ho dokázal dodávat zákazníkům po celé zemi. Už o čtyři roky dříve přišel jako první pekař v Německu na trh s baleným krájeným chlebem.

- Vlajkovými produkty pekáren Lieken jsou značky Golden Toast, pod níž nabízí toastový a sendvičový chléb a dopékací pečivo, a Lieken Urkorn. Obě značky jsou známé a rozšířené po celém Německu. Podle informací na internetu dodává Lieken své výrobky do zhruba 18 000 obchodů.

- Do skupiny patří kromě pekárenské společnosti Lieken Brot- und Backwaren GmbH logistická firma Logi-K.

- Koncern zaměstnává přes 4 700 lidí a jeho tržby v roce 2011 činily 756 milionů eur (19,3 miliardy korun).

Komentář Petra Havla (zdroj: ČT24)