Energetický regulátor v demisi, kdo si posvítí na bulharský ČEZ?

Sofia - Všech sedm členů bulharského státního energetického regulačního úřadu složilo své funkce. Důvody jejich kroku nebyly oficiálně oznámeny, podle médií ale byli vystaveni silnému tlaku ze strany politiků a demonstrující veřejnosti. Rezignaci prý podali už minulý týden. Své úkoly má plnit úřad v nynější sestavě do doby, než budou jmenováni jeho noví členové. Hlavním úkolem je prověrka českého energetického distributora ČEZ Bulgaria, kterému hrozí odebrání licence.

Členové regulačního úřadu kolektivně odstoupili v době silného politického napětí, které vyvolaly protesty obyvatel proti výraznému zvýšení poplatků za odběr elektrické energie. Vysoké účty vyhnaly do ulic tisíce lidí nespokojených s vnitropolitickou situací a jejich protesty nakonec vedly k pádu vlády premiéra Bojka Borisova. Značná část bulharské veřejnosti přitom ČEZ obviňuje, že má na skokovém zvýšení cen elektřiny podíl. Vyšetřovat chce regulační úřad i dalšího českého distributora Energo-Pro a rakouskou firmu EVN.

Podle komentáře bulharského listu Trud není známo, zda bulharská vláda, která je sama v demisi, rezignaci přijme, nemluvě o jmenování nových členů. Mandát nynějších členů měl vypršet v roce 2015.

ČEZ v Bulharsku
Zdroj: ČT24/Vojtěch Rejl

Současnou šéfku i bývalého předsedu úřadu sledují vyšetřovatelé

K důvěryhodnosti regulačního úřadu podle médií nepřispěl fakt, že jeho předsedkyni Julianu Ivanovovou začala místní prokuratura vyšetřovat pro podezření z nezákonného internetového prodeje cigaret. Bezprostředně po jejím nástupu do funkce vyšlo najevo, že její firma prodává přes internet cigarety, což bulharské zákony zakazují. Ivanovová svou chybu uznala a z funkce odstoupila.

Ve funkci nahradila odvolaného Angela Semerdžieva, který je vyšetřován pro podezření z daňových úniků. Vyšetřovatelé zjišťují, zda stav jeho majetku a majetku jeho rodiny odpovídá oficiálně deklarovaným příjmům. Semerdžiev měl rovněž otálet s prosazováním liberalizace bulharské energetické sítě, a vystavil tak Bulharsko hrozbě sankcí ze strany Evropské unie.

Prokuratura začala počátkem minulého týdne vyšetřovat i samotný regulační úřad v souvislosti s rostoucí nespokojeností obyvatelstva s výší plateb za odběr elektřiny a za otop. Prokurátoři prošetřují veškeré privatizační projekty, na nichž se regulační úřad podílel.

Vydáno pod