Vleklý spor o akcie Vítkovice Holdingu vyhrál Světlík

Brno - Několik let trvající spor o akcie společnosti Vítkovice Holding nakonec skončil ve prospěch šéfa strojírenského gigantu Jana Světlíka. Tímto rozhodnutím Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost miliardáře Davida Berana. S konečnou platností tak potvrdil rozhodčí nález, podle kterého by měl Beran odprodat Světlíkovi sporný balík akcií.

Podle Berana je prý rozhodčí nález zásahem do základního práva na ochranu a pokojné užívání majetku. Justici vyčítá řadu procesních pochybení při následném přezkoumávání nálezu. Ústavní soud ale nenašel důvod k zásahu. V celé věci rozhodl v půli února bez veřejného jednání, dnes usnesení zpřístupnil na webu.

„Napadená rozhodnutí nevykazují znaky libovůle, nebylo zjištěno, že by právní závěry obecných soudů byly v extrémním nesouladu s vykonanými skutkovými zjištěními,“ uvedl soud.

Jan Světlík
Zdroj: Jan Zátorský/isifa/Lidové noviny

Na stranu Světlíka se Rozhodčí soud při Hospodářské a Agrární komoře ČR postavil v roce 2008. Verdikt později potvrdily také Městský a Vrchní soud v Praze. Od roku 2009 ležela u Nejvyššího soudu dovolání Berana a společnosti KKCG Industry. Dovolání zpochybňovala argumentaci i formu rozhodčího nálezu či nestrannost rozhodců. Nejvyšší soud loni oba podněty zamítl.

„České soudy finálně posvětily loupež za bílého dne, když podle nich mám dostat za akcie v hodnotě pět miliard korun směšných 60 milionů korun,“ prohlásil v loňském roce Beran. V té době současně oznámil, že je připravený se bránit u soudů v zahraničí.

Boj o akcie společnosti Vítkovice Holding patří k nejsložitějším v českém byznysu. Beran a Světlík v minulosti spolupracovali, přibližně v roce 2005 se jejich cesty rozešly. Beran se rozhodl prodat 45 procent vítkovického holdingu Karlu Komárkovi a jeho skupině KKCG. Světlík ale transakci zpochybnil. Tvrdil, že má na akcie předkupní právo. Po navýšení základního kapitálu se sporný Beranův podíl zmenšil na 11,25 procenta. Poté se rozběhl složitý soudní spor na několika frontách. Akcie skončily v soudní úschově u Okresního soudu pro Prahu-východ.

Pod Vítkovice Holding patří celá strojírenská skupina vystupující jako Vítkovice Machinery Group. Skupinu tvoří firmy s ročním obratem kolem 20 miliard korun. Strojírenské impérium prakticky ovládá Světlík. Jedním z menšinových vlastníků je Komárkova KKCG, s níž je Světlík také ve sporu.