Přísná opatření pro Kypřany: Platby v zahraničí jen do 5 tisíc eur měsíčně

Nikósie - Kyperská vláda chce zavést přísná omezení platebního styku. Neomezeně mohou lidé kyperskými kreditními kartami platit doma; platby v zahraničí ale budou možné jen do pěti tisíc eur (129 tisíc korun) měsíčně. Na zahraniční cesty si budou Kypřané moci vzít tři tisíce eur. Vybrat si lidé smí 300 eur denně. Tamní ministerstvo financí tak chce zabránit odtoku kapitálu po chystaném otevření bank zítra v 11:00 SEČ.

Kyperský ministr financí Michalis Sarris mezitím uvedl, že škrty u vkladů nad 100 tisíc eur (2,6 milionu korun) dosahují v kyperské bance Laiki až 80 procent. Laiki přitom čeká zánik. Její zdravá aktiva, část dluhů a povinně pojištěné vklady do 100 tisíc eur převezme největší komerční finanční dům Bank of Cyprus.

Kyperští studenti v zahraničí budou smět z vlasti dostávat maximálně 10 tisíc eur na čtvrt roku. Návrh prý dále počítá s tím, že nebude možné předčasně ukončit termínované vklady. Tržby z exportu pak budou muset vývozci hlásit do dvou týdnů. Totéž má platit také o penězích utržených při prodeji nemovitostí.

Od čtvrtka budou moci lidé ze svých kont vybírat 300 eur denně, což je trojnásobek oproti dosavadní praxi, kdy si směli vybírat jen po stovce eur denně z bankomatů.

Dohrou krize také je, že Kyperská centrální banka propustila generálního ředitele Bank of Cyprus. Tento krok následuje poté, co v úterý spolu se čtyřmi řediteli odborů rezignoval předseda představenstva Bank of Cyprus Andreas Artemis. Vedení finančního domu je ale vyzvalo, aby svoje rozhodnutí ještě zvážili. Také v Bank of Cyprus nastanou podle Sarrise nezbytné škrty u vysokých vkladů. Jejich výši nebyl ale s to zatím upřesnit.

Jan Jedlička, analytik, Česká spořitelna

„80 procent je extrémní. Obávám se, aby nevznikly obavy v okolních zemích jako Španělsko, Portugalsko nebo Irsko. Tedy v zemích, kde problém primárně není ve veřejných financích, ale spíš v jejich slabém bankovnictví.“

Vypořádávání se se ztrátami banky Laiki a s jejich následky podle něj potrvá zhruba sedm let. Navíc není jasné, za jak dlouho se střadatelé dostanou ke svým penězům.

Elena Antoniuová, kyperská designérka interiérů, která navrhovala i pro Laiki 

„Jediným důvodem záchrany bylo zmenšit bankovní sektor. Zničili ale celou naši ekonomiku… Co je děsivé, je ten zmatek - nikdo nic neví.“ 

Kyperský ministr financí: Krachu Laiki se dalo ještě před pár dny zabránit

Kypr v pondělí získal od eurozóny příslib půjčky deseti miliard eur (260 miliard korun) výměnou za sanaci kyperského bankovnictví. Podle Sarrise ale původní dohoda z předminulého víkendu byla ve skutečnosti lepší. První verze záchranného plánu totiž předpokládala zdanění všech vkladů, a to několika procenty. „Nevedlo by to ale k rozpadu banky Laiki,“ upozornil Sarris.

Laiki měla potíže zhruba od roku 2006, kdy se dostala do rukou lidí, kteří nekontrolovaně poskytovali obrovské množství úvěrů, zejména v Řecku, dodal Sarris. Poslední dva roky byla banka udržována v chodu už jen uměle. „Snažili jsme se získat čas, dokud by se Kypr nedostal do záchranného mechanismu (Evropské unie),“ vysvětlil.

Vlajky Kypru a Řecka
Zdroj: KATIA CHRISTODOULOU/ISIFA/EPA

Ztráty rostou každý den

Kypřanům pomalu docházejí peníze. Pro jídlo si nyní do jedné charity chodí o několik stovek lidí víc než před týdnem – třeba důchodci, kteří nemají platební karty. „Řekli mi, že mi pomůžou, než zase banky otevřou,“ podotkla jedna z důchodkyní.

Kyperský týden zavřených dveří láme světové rekordy a projevuje se nejen na náladě lidí, ale i na ekonomice ostrova. Třeba provozovatelé lodí nemají na zaplacení přístavních poplatků a na palubách jim stojí náklad. „Nemůžeme loď prostě jen zastavit uprostřed oceánu a čekat, co se bude dít,“ řekl obchodní manažer Elysion Ship Management Jevgenij Gaponenko.

Ráno se v Řecku vytvořily před bývalými pobočkami kyperských bank fronty. Poprvé po týdnu a půl totiž znovu otevřely. Pobočky převzala řecká banka Piraeus, která tak ručí i za vklady u těchto institucí, které na rozdíl od kont na Kypru nejsou v žádném ohrožení. Samotné kyperské banky pak na ostrově otevřou ve čtvrtek.

Piraeus Bank převzala pobočky všech tří kyperských bank v Řecku - Bank of Cyprus, Laiki a Hellenic Bank - za 524 milionů eur (asi 13,5 miliardy korun). Pobočky byly zavřené od 19. března.

Vydáno pod