S neomezenými tarify už se předhání všichni tři operátoři

Praha - Neomezený paušální tarif představily po Telefónice ČR i Vodafone a T-Mobile. Neomezené volání a SMS do všech sítí plus jeden GB přenesených dat přijdou u T-Mobile na 749 korun měsíčně. Naprosto stejné podmínky nabízí také Telefónica, která přišla s levným neomezeným tarifem první. Nejlevnější je zatím s 691 korun Vodafone.

Novou řadu neomezených tarifů nabídla Telefónica ve čtvrtek 11. dubna. O den později se pak potvrdily odhady analytiků, že se rozpoutá cenová válka, když s podobnou nabídkou přišel Vodafone. Dnes oznámil neomezený tarif pod názvem „S námi“ i třetí z největších českých operátorů, T-Mobile, který ale již s cenou nešel dolů. Pouze dorovnal cenu Telefóniky. Nabídky všech tří operátorů jsou ovšem podmíněny tím, že se klient zaváže využívat služby operátora ve dvouletém období.

T-Mobile nabídl tarif „S námi“ ve třech variantách. Zcela neomezené volání a SMS do všech sítí obsahuje jen nejdražší nabídka „S námi síť nesíť“ za 749 korun měsíčně a k tomu jeden GB dat. Prostřední „S námi 590“ za 472 korun nabízí 220 minut volání a 100 SMS do všech sítí, 300 MB dat, neomezený je pouze mimo špičku v síti T-Mobile. Nejlevnější „S námi 390“ stojí 273 korun na měsíc a zahrnuje 56 minut volání, 30 SMS do všech sítí a 20 MB dat, neomezené volání včetně SMS opět jen mimo špičku v síti T-Mobile.

Neomezené tarify - od všech operátorů a za podobné ceny (zdroj: ČT24)

Luděk Vokáč, novinář a odborník na mobilní technologie 

„Tarify, které tento týden představilo O2, přinesly velmi výraznou změnu… Současné zlevnění bylo natolik výrazné, (…) že na dlouhou dobu je to v podstatě cenová hladina, na které se budeme pohybovat.“

Telefónica představila podobné tarify pod označením Free. Tarif Free CZ nabídne neomezené volání a SMS do všech sítí a jeden GB dat za 749 korun. Nejlevnější Free O2 bude za 249 korun měsíčně nabízet neomezené volání a SMS v rámci sítě O2. Cena hovorů do ostatních sítí bude 3,50 koruny za minutu a 1,50 koruny za SMS. Prostřední Free O2 Plus bude za 499 korun obsahovat vedle toho 120 minut hovorů do ostatních sítí a 150 MB přenesených dat.

Vodafone je nejlevnější, ale nabízí nejméně dat

Přestože je pak nabídka Vodafonu v nejdražší variantě o desítky korun levnější, kromě neomezeného volání obsahuje jen 600 MB přenesených dat. Vedle toho nabízí Vodafone tarif pro neomezené volání a SMS v rámci své sítě, 50 volných minut do ostatních sítí a 150 MB přenesených dat za 399 korun.

Rozdíl je také v tom, že Vodafone bude dál zákazníkům nabízet dotované telefony. T-Mobile nabídne mobily za dotovanou cenu jen u dvou levnějších variant tarifu „S námi“. Telefónica dotování přístrojů nahradila jejich prodejem na splátky.