Naděje mladých nezaměstnaných Alžířanů? Návrat k tradicím

Alžír - V Alžírsku se snaží snížit počet mladých lidí bez práce. Vymysleli proto projekt, jak jim předat prastarou tradici ve tkaní koberců. Při té příležitosti lidi podporují v zahájení vlastního podnikání. Tamní úředníci si od toho slibují navíc i to, že výroba světoznámých koberců nezanikne a přenese se na další generace.

Ručně vyráběné alžírské koberce jsou pestrobarevné a plné vzorů. Právě tuhle dovednost se snaží skupina tkadlen z vesnice Babar předat dál. Vedou proto kurz, ve kterém své znalosti učí mladé lidi. „Ráda se to učím, přestože je to složité. Moje teta i matka dělají moc pěkné koberce, a když je vidím pracovat, mám chuť se to také naučit,“ konstatovala účastnice kurzu Salwa. 

O alžírské koberce je zájem v zahraničí

V dílně pak zkouší nejen tkát, ale také si připravit materiály. Mladí tkalci sami česají vlnu, předou vlákna, a ta pak barví různými přírodními barvivy. Barevné vzory pak vznikají v dřevěných rámech - uzlík po uzlíku. Výroba jednoho kusu může trvat i několik měsíců. „Řemeslo se už skoro vytratilo. My se ale snažíme tu tradici oživit. Naše ručně utkané koberce se dostanou na výstavy nejen do alžírských měst, ale i do zahraničí,“ řekla tkadlena Nacera Benchennoufová.

Bouzekri Aissa, předseda Asociace výrobců koberců:

„Chceme zachovat tuto tradici, protože jde o historické dědictví. Naše koberce jsou světoznámé díky své kvalitě. Podporujeme proto místní obyvatele, aby v tkaní koberců pokračovali.“

Politici se snaží lidem podnikání usnadnit

Kromě škol a kurzů, kde je možné se tradiční způsob výroby naučit, podporuje místní vláda i podnikání v oboru. Banky nabízejí řemeslníkům z kobercových dílen úvěry, aby si mohli založit vlastní živnost. „Tkalci a tkadleny si s tím zatím moc neví rady. My se je snažíme přesvědčit, aby do podnikání šli, a nabízíme jim také pomoc s veškerou administrativou,“ prohlásil místní zastupitel Messai Lahbassi. 

Dvě třetiny obyvatel Alžírska jsou mladí lidé do třiceti let. Podle Mezinárodního měnového fondu jich je přitom víc než pětina bez práce. Úřady proto doufají, že tkaní koberců mezi mladými lidmi pomůže snížit i míru jejich nezaměstnanosti.