Finanční arbitr: Česká spořitelna nemusí vracet úvěrový poplatek

Praha - Česká spořitelna nemusí jednomu ze svých klientů vracet poplatek za vedení a správu úvěrového účtu. Rozhodl o tom finanční arbitr. Na konci dubna přitom arbitr v prvním obdobném sporu rozhodl, že Komerční banka poplatek vybírala neoprávněně a musí peníze svému klientovi vrátit. Informaci přináší server IHNED.cz, podle něhož tak ve sporu o poplatky začínají mít navrch banky.

Česká spořitelna podle rozhodnutí finančního arbitra nemusí svému klientovi vracet 1 715 korun zaplacených poplatků. Minulý týden dal Obvodní soud pro Prahu 1 v podobném sporu za pravdu Komerční bance, v neprospěch klienta rozhodl na konci června v odvolacím řízení také Krajský soud v Ostravě. Poplatky za vedení úvěrového účtu přiznal ostravský soud Stavební spořitelně České spořitelny.

Vrácení údajně neoprávněně účtovaných úvěrových poplatků se na bankách domáhají desítky tisíc jejich klientů prostřednictvím služby Poplatkyzpět.cz. Prvních 35 tisíc klientů bank se na soudy s žalobami o vrácení poplatků obrátilo koncem června, další desítky tisíc lidí čekají na zkompletování svých žalob. Banky poplatky vracet odmítají a tvrdí, že postupují podle zákona. Argumentují tím, že poplatky byly sjednány ve smlouvě o úvěru a klienti o nich byli před podpisem informováni.

Rozhodnutí soudů nejsou jednotná, liší se případ od případu. Obvodní soud pro Prahu 5 koncem května zamítl žalobu na ČSOB o vrácení poplatku za správu úvěru. Stejný soud 18. dubna naopak rozhodl ve sporu o vrácení úvěrových poplatků ve prospěch klienta banky. Podle představitelů služby Poplatkyzpět.cz byl rozsudek průlomový. Hypoteční banka tehdy reagovala tvrzením, že rozhodnutí soudu se vztahuje k velmi specifickému případu a rozhodně jej nelze považovat za precedentní.

Tuzemské banky čelí prvním individuálním žalobám kvůli poplatkům za vedení úvěrových účtů od února. Hromadný postup spotřebitelů proti bankám při vymáhání poplatků za vedení úvěrového účtu připravily také servery Jdeto.cz a Bankovnipoplatky.com.

Vydáno pod