Finanční „vládce“ Detroitu: Cesta z bankrotu? Nové půjčky netřeba

Detroit – Americký Detroit by se z bankrotu mohl dostat bez dalších půjček. Řekl to krizový finanční manažer města Kevyn Orr. Ten zároveň věří, že kdysi slavné automobilové město bude z nejhoršího venku během následujících 14 měsíců, tedy předtím, než vyprší jeho mandát. Detroit je někdy nazýván „městem duchů“, stal se symbolem americké hospodářské krize. Detroit je také největší americké město, které kdy požádalo o bankrotovou ochranu před věřiteli.

Orr byl jako odborník na svůj post jmenován už v březnu. Nyní má nad financemi Detroitu téměř neomezenou moc. Už dříve varoval, že cesta k „finančnímu zdraví“ nebude v tomto případě bezbolestná, píše agentura Reuters. 

Detroit se stal největším americkým městem, které kdy požádalo o bankrotovou ochranu před věřiteli. Detroit tak učinil v červenci. Jeho dluh přesáhl 18 miliard dolarů (366 miliard korun). „V současné době jsou věřitelé v situaci, kdy nevědí, kolik dostanou zaplaceno a zda dostanou zaplaceno vůbec. Růst Detroitu je pro nás všechny zásadní. Pojďme z něj znovu vybudovat skvělé město. Dnešek je významným krokem směrem k tomuto cíli,“ řekl guvernér Michiganu Rick Snyder poté, co Detroit požádal o bankrotovou ochranu. 

Úpadek města Detroit
Zdroj: ČTK/ZUMA/Marcus Dipaola

Detroit byl kdysi symbolem Spojených států jako průmyslové velmoci, celá desetiletí už ale čelí úpadku. Podle Snydera je 38 procent z rozpočtu města vynakládáno na důchody a obsluhu dluhu. Policii prý trvá téměř hodinu, než zareaguje na telefonáty - celostántí průměr je přitom 11 minut, uvedl pro CNN. Upozornil rovněž na skutečnost, že ve městě nefunguje 40 procent pouličních světel. 

V Detroitu roste kriminalita, nemovitosti leží ladem 

Detroitské veřejné služby se blíží ke kolapsu, popisuje situaci ve městě server BBC News. Zločinnost je v Detroitu na denním pořádku a je vůbec nejvyšší z amerických velkoměst. Zhruba třetina obyvatel města žije pod hranicí chudoby. Město trápí vysoká nezaměstnanost kvůli propouštění v automobilkách Ford, Chrysler a General Motors. Ty nedokázaly konkurovat levnější konkurenci z Asie. 

Jedna z nich. Na jejich demolici už Detroit nemá peníze.
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Lidé proto město houfně opouštějí. Sedmdesát tisíc nemovitostí je podle BBC v současné době opuštěných. Kdysi přitom žily ve městě dva miliony lidí – dnes jich je kolem 700 tisíc. Někdy se dokonce Detroit nazývá „městem duchů“.

Vydáno pod