Kvůli tendru na dostavbu Temelína hrozí Brusel Česku žalobou

Brusel - Evropská komise hrozí Česku žalobou kvůli zakázce na dostavbu Temelína. Informoval o tom Český rozhlas. Stát prý odmítá komisi poskytnout informace, na základě jakých kritérií z tendru na dostavbu elektrárny vyřadil francouzskou firmu Areva. Stížnost Arevy ale v současnosti projednávají české úřady a vláda argumentuje tím, že za tohoto stavu Brusel zatím požadované informace dostat nemůže. Evropská komise dala Česku lhůtu do 29. listopadu, aby svůj postoj přehodnotilo.

Areva si na Česko po svém vyloučení ze zakázky stěžovala u Evropské komise. Ta se teď dožaduje informací. Jenže Česko se zdráhá poslat do Bruselu dokumenty, dokud o stížnosti Arevy definitivně nerozhodnou české úřady. Komise po Česku požaduje, aby svůj postoj přehodnotilo a do 29. listopadu poslalo do Bruselu podrobné informace. Pokud se tak nestane, pohrozila komise státu řízením o porušení povinnosti loajální spolupráce, které může vést až k žalobě u unijního soudu. 

Evropská komise připustila, že se věcí zabývá. „Je třeba zdůraznit, že v této fázi není s ČR vedeno řízení pro porušení evropských pravidel. Jsme ve velmi předběžném vyšetřování… O informace jsme požádali. Ještě jsme je nedostali, ale je to teprve týden. Předpokládáme, že (Česko) odpoví v rozumné době. Déle než za týden je ale plně přijatelné,“ potvrdila mluvčí eurokomisaře pro vnitřní trh a služby Michela Barniera. 

Evropská komise si je jistá, že požadované informace od České republiky nakonec Brusel dostane. „Nemáme žádný důvod očekávat, že české úřady neodpoví kladně na žádost EK,“ říká mluvčí Evropské komise Chantal Hughesová.

ČEZ k tomu ale řekl, že žádné informace Bruselu posílat nebude, dokud o tendru nerozhodnou české úřady. „My jsme všechny relevantní podklady již poskytli příslušným českým orgánům. ČEZ nemůže poskytnout důvěrné obchodní informace z tendru žádné třetí straně tak, aby nebyl žalován účastníky řízení,“ komentuje to mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

I odborník na energetiku Pavel Stehlík je toho názoru, že ČR by neměla do Bruselu informace poskytovat, dokud nerozhodnou české soudy. „Evropský soudní dvůr už v jiných případech rozhodl, že Evropská komise nesmí zasahovat do řízení, která probíhají v soudních orgánech členských zemí. Areva se snaží před soudem v ČR dostat k informacím, ke kterým by se normálně dostat nemohla,“ komentuje to Stehlík.

Areva
Zdroj: ISIFA/Sipa Press/Fourmy Mario

K případu se zatím konkrétněji nevyjádřila ani české vláda. „Ministerstvo financí je o případu informováno z pozice zástupce největšího akcionáře společnosti ČEZ, věcně však do řízení nijak nezasahuje,“ uvedl pouze mluvčí ministerstva financí Ondřej Šrámek.

Zpravodaj ČT v Bruselu Bohumil Vostal už ví, kde měla hrozba žalobou proti ČR zaznít. Bylo to minulý týden na důvěrné schůzce. „Podle informací České televize šlo o jednání za účasti Evropské komise, českého vládního zmocněnce před Evropským soudním dvorem, zástupci firmy ČEZ a českého ministerstva zahraničí. Schůzka měla mít důvěrný ráz, ale informace unikly do médií,“ říká Vostal. 

Měří Evropská komise všem stejným metrem? 

Česká republika podle informací ČT měla vznést na této důvěrné schůzce námitku, že Evropská komise neměří všem stejným metrem a nepostupuje nestraně. „Za prvé jde o pocit, že francouzský eurokomisař pro vnitřní trh a služby Michel Barnier může být víc nakloněný zájmům francouzské firmy Areva, což ale jeho mluvčí pro ČT už při podání stížnosti kategoricky odmítl,“ vysvětluje Vostal. „Za druhé pak o pocit, že v případě žádosti ČEZu o prošetření chování bulharských úřadů měla prý Evropská komise mnohem laxnější postup, než když jde o prošetřování postupu při vyřazení Arevy,“ dodal zpravodaj ČT.

České úřady tendr na dostavbu Temelína projednávaly naposledy na konci října, kdy krajský soud v Brně vydal předběžné opatření, že ČEZ nesmí uzavřít smlouvu s případným vítězem tendru. Jenže před tím v červenci Úřad pro ochranu hospodářské soutěžě potvrdil vyloučení Arevy z tendru.  

Po vyřazení Arevy zůstávají v tendru na dostavbu Temelína česko-ruské Konsorcium MIR.1200 a americko-japonská společnost Westinghouse. Podle původního harmonogramu měl ČEZ vítěze zakázky za několik set miliard korun vybrat letos na podzim. Generální ředitel společnosti Daniel Beneš ale už v létě řekl, že ČEZ o dostavbě Temelína rozhodne koncem roku 2014 nebo až v roce 2015.

Cena za dostavbu třetího a čtvrtého bloku Temelína se odhaduje na 200 až 300 miliard korun. Nové bloky by měly více než zdvojnásobit výkon elektrárny, který nyní činí 2 000 megawattů. Stavba by měla být dokončena v roce 2025.

Ministerstvo průmyslu a obchodu dnes zveřejnilo aktualizovanou státní a energetickou koncepci, která počítá jak s výstavbou dvou nových bloků v Temelíně, tak s vytvořením podmínek pro prodloužení životnosti čtyř bloků elektrárny Dukovany na 60 let a výstavbu nového pátého bloku v této lokalitě kolem roku 2040.