Byznys s odpadky je kartel – firmy si vzájemně nechtějí konkurovat

Praha – Radnice podezřívají společnosti svážející odpad z kartelových dohod. Podle Svazu měst a obcí ovládá byznys se svozem odpadu několik nadnárodních společností, které si vzájemně nechtějí konkurovat. To pak nutí starosty podepisovat nevýhodné smlouvy. Problém mají nejen malé obce, v úzkých je i Praha. Zrušila miliardový tendr.

Jiří Jedlička jezdí pro Pražské služby tři roky. Jak to bude s popeláři dál, jasné není - byť Praha vlastní většinu této firmy. Do víc než čtyřmiliardového tendru na svoz odpadu pro další roky se totiž Pražské služby přihlásily jako jediné. „Ve lhůtě pro podání nabídek v rámci zahájeného zadávacího řízení podala nabídku pouze společnost Pražské služby, a. s. Zadávací řízení proto muselo být podle § 84 odst. 1 písm. e ZVZ zrušeno,“ stojí v usnesení rady.

Nabídka Pražských služeb přitom podle jejich mluvčího nepřekročila výši, kterou zadavatel v tendru předpokládal. Jestli by někdo mohl svážet odpad levněji, se ovšem Praha nedozví. Bezradné jsou i další radnice. Svaz měst a obcí si proto nechal vypracovat vlastní studii, podle níž je byznys se svozem odpadu v rukou několika velkých hráčů.

„Firmy se mezi sebou dohodnou, jak si tu zakázku vysoutěží, kdo bude mít tu nejvýhodnější nabídku,“ podotkl Pavel Drahovzal, člen předsednictva Svazu měst a obcí.

Svoz odpadu
Zdroj: ČT24

Starostové také tvrdí, že pokud by trh fungoval, nemohly by se ceny mezi sousedními regiony několikanásobně lišit. Svoje závěry předali antimonopolnímu úřadu. Právě ten před rokem byznysmeny s odpadem pokutoval. 

Náklady obcí se promítají také do cen, které platí domácnosti. V přepočtu na osobu je to zhruba od 500 do 700 korun za rok. Pražanům budou ještě příští rok vyvážet odpadky Pražské služby a jejich subdodavatelé. Navíc chce magistrát ještě do konce roku koupit celý podíl v této společnosti a tím problém s tendry vyřešit.

Firmy svážející odpad nesou znaky kartelu (zdroj: ČT24)