Sídlem ERÚ by mohla být Ostrava. Je lépe dostupná, míní Vitásková

Praha - Šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková chce do dvou let přestěhovat sídlo úřadu z Jihlavy do Ostravy. Podle ní se tímto krokem například sníží administrativní náklady úřadu a zlepší se také jeho dostupnost. ERÚ údajně vyjednává s Národním památkovým ústavem o budově v ostravských Fifejdách, která je momentálně v rekonstrukci. Informují o tom Hospodářské noviny.

Úřad o přestěhování požádal v létě legislativním přílepkem k zákonu o integritě a transparentnosti velkoobchodního trhu s energií. Vláda by ho měla schválit do konce roku. „Obecně jsem pro, Ostravsku by mohl nový úřad pomoci. Ale dopady na Jihlavu nesmí převážit výhody pro Ostravu,“ řekl HN ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cieńciała.

„Do Jihlavy se dnes dostanete pořádně prakticky jen po dálnici D1, která je v takovém stavu, v jakém je. V Ostravě jste z Prahy za chvíli pendolinem a je tu i mezinárodní letiště. Navíc má Ostrava i kvalitní univerzitu, kde můžeme hledat nové zaměstnance,“ řekla pro Hospodářské noviny Vitásková, která z Ostravska pochází.

ERÚ má kromě jihlavské centrály pobočky v Praze a Ostravě.

Pokud by se sídlo ERÚ podařilo z Jihlavy přestěhovat, chce Vitásková získat do Ostravy také pobočku mezinárodního orgánu zastřešujícího spolupráci všech evropských regulátorů ACER (Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů), se sídlem v Lublani. „Jaký přesně orgán bychom získali, zatím nevím. Dokud nemáme zajištěné dostatečné prostory k pronájmu, nemohu ACER nic konkrétního nabízet,“ uvedla pro HN Vitásková.