Krajský úřad: Amazon může v Dobrovízi stavět

Dobrovíz - Středočeský krajský úřad zamítl dvě odvolání proti stavbě distribučních hal Amazonu na pozemcích obce Dobrovíz. Americká internetová firma tam tedy může stavět. Dobrovíz a občanské sdružení Občané pro Dobrovíz podaly odvolání proti rozhodnutí stavebního úřadu Hostivice už loni v prosinci. Termín zahájení stavby distribučních hal internetové firmy Amazon nedaleko Prahy se má stanovit až po podepsání smlouvy mezi Dobrovízí a developerem.

„V současné době jistě mnoho lidí bez práce ocení nabídku až 3 000 pracovních míst, se kterými projekt počítá,“ prohlásil středočeský hejtman Josef Řihák (ČSSD). Protistrana má však ještě možnost napadnout žalobou u krajského soudu nebo podat podnět na přezkum na ministerstvo pro místní rozvoj.

Únorové ANO pro Amazon

V únoru přitom zastupitelé Dobrovíze těsně schválili memorandum o spolupráci a smlouvu s developerem, který chce distribuční centrum pro Amazon vybudovat. K memorandu pro přípravu a podporu projektu společnosti Amazon v Dobrovízi se pak v lednu připojil Středočeský kraj.

Developerská společnost Panattoni Europe nyní dál jedná s obcí Dobrovíz i občanským sdružením. „Ladíme ještě detaily smlouvy o spolupráci. Teprve po jejím podepsání budeme řešit termín zahájení stavby,“ uvedl Pavel Sovička z Panattoni Europe.

Jak by mohlo vypadat distribuční centrum Amazonu?
Zdroj: ČT24

Developer teď může žádat o stavební povolení, jenže tomu bude ještě předcházet několik náležitostí včetně úpravy smlouvy o spolupráci s obcí. Teprve po jejím podpisu v následujících týdnech společnost přejde k dalším krokům vedoucím k zahájení stavby.

Je možné, že tyto Vánoce ještě Amazon z Dobrovíze zboží nevyšle

A než bude mít platné stavební povolení, může teoreticky uplynout i několik měsíců. Amazon přitom chtěl zahájit provoz distribučního centra ještě před Vánoci, aby už tento rok stihl největší prodejní sezonu internetových obchodů. Nyní ovšem není jisté, jestli se mu to podaří.

Výstavbu hal Amazonu od začátku provázejí v Dobrovízi i v druhém plánovaném místě Brně protesty občanů. Lidem se zejména nelíbí zvýšení dopravního ruchu, které provoz distribučních hal musí zákonitě provázet.

  • Haly v Dobrovízi a u Brna se mají začít stavět co nejdříve. 
  • Každá má mít rozlohu 95 000 metrů čtverečních a práci tam má najít nejméně 1 500 lidí, v předvánoční špičce pak ještě více. 
  • V Brně budou o stavbě haly rozhodovat v pátek městští zastupitelé.

Amazon je největším a jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Jeff Bezos firmu založil v roce 1994 a stále stojí v jejím čele. Na internetu začal Amazon fungovat v červenci 1995 a nyní má 97 tisícovek zaměstnanců.