
Na slevové letáky dá stále více Čechů
V Česku na jídle šetří asi třetina lidí a zatím nic nenasvědčuje, že by se tento podíl snižoval - spíše naopak. K šetření na jídle nutí zdražování i zvyšování nezaměstnanosti. „Došlo k pětiprocentnímu nárůstu cen potravin, u některých položek to bylo až v řádu desítek procent,“ tvrdí Karel Růžička ze společnosti KPMG.
Tři ze čtyř zákazníků za potraviny utratí maximálně dva a půl tisíce korun. Na ceny se přitom dívají i lidé, kteří mají příjem vyšší než 30 tisíc korun za měsíc. Počet lidí, kteří mají cenu jídla na prvním místě v promýšlení svého rozpočtu, vzrostl oproti loňsku na dvojnásobek.
„Pokles životní úrovně v souvislosti s krizí se projevil ve všech příjmových skupinách a řada lidí se zkrátka snaží hledat co nejlevnější produkty,“ dodává ekonom Tomáš Wroblowský. I když lidé stále více šetří, zhruba pro polovinu českých domácností je dosud velmi důležitá kvalita potravin.