Teplá zima ušetřila lidem stokoruny za vytápění

Praha - Uplynulá zima patřila k těm nejteplejším za posledních osmdesát let. Lidé tak ušetřili na vytápění - v bytech nejméně tisíc korun a majitelé rodinných domků ještě víc. Dodávky se podle průzkumu Teplárenského sdružení oproti loňsku zmenšily nejmíň o 15 procent.

Události: Češi ušetřili v zimě za topení (zdroj: ČT24)

Poslední zimu zůstaly častokrát radiátory v bytech i domech studené. Lidé v průměru ušetřili díky teplému počasí až 1 300 korun. Část ušetřených peněz dostanou lidé napojení na dálkové topení ve vyúčtování už letos. Na zbytek si budou muset počkat do roku 2015, kdy jim přijde vyúčtování prvních letošních měsíců. 

Ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek uvedl, že za letošní leden až březen byly dodávky tepla podle 20letého průměru meziročně nižší o pětinu. Jak dopadne celý rok 2014, je podle něj předčasné hodnotit, chladný podzim může vše změnit. Letošní březen byl podle předběžných údajů Českého hydrometeorologického ústavu nejteplejší za posledních nejméně 50 let. 

Roční spotřeba tepla průměrné české domácnosti v bytovém domě je přibližně 30 gigajoulů. Z toho 20 GJ se spotřebuje na vytápění a 10 GJ na ohřev teplé vody. Teplá nebo studená zima ovšem nemá na spotřebu tepla pro ohřev teplé vody prakticky žádný vliv a projevuje se pouze na spotřebě tepla pro vytápění.

Členové Teplárenského sdružení zásobují teplem dálkově přes 1,1 milionu domácností, v nichž žije přes 3 miliony obyvatel. Teplo dodávají průmyslovým podnikům, školám, nemocnicím, úřadům a dalším odběratelům.

Vydáno pod