Dluh Kyjeva za plyn raketově stoupl, Moskva účtuje i ten neodebraný

Moskva - Ruský plynárenský gigant Gazprom naúčtoval ukrajinskému Naftogazu další sumu za plyn. A to 11,4 miliardy dolarů. Připočítal ji už ke stávajícímu dluhu, který je přes 2 miliardy dolarů. Gazprom navíc hrozí, že Ukrajině zastaví plyn úplně. Na jeho ceny v tuzemsku by to ale vliv mít nemělo.

Ruský státní plynárenský gigant Gazprom naúčtoval ukrajinskému energetickému podniku Naftogaz sumu 11,4 miliardy dolarů (226 miliard Kč) za to, že neodebral nasmlouvaný plyn. Nová dlužná suma plyne z klauzule „odeber, nebo zaplať“, která je součástí smluv o dodávkách plynu v Evropě. Naftogaz měl podle loňského kontraktu odebrat 41,6 miliardy krychlových metrů, dovezl ale jen 12,9 miliardy kubíků. 

Částku připsal Gazprom k dosavadnímu ukrajinskému dluhu za dodaný plyn ve výši 2,2 miliardy dolarů. Moskva hrozí, že kvůli dluhu za plyn zastaví Ukrajině dodávky.

Slovensko může dodávat plyn na Ukrajinu jen v omezeném množství   

Ukrajina se proto kvůli napětí s Ruskem potýká s energetickou krizí. Už dříve nabídlo Kyjevu dodávky plynu přes záložní plynovod Slovensko. Bratislava přitom nabízela cestu ze slovenských Vojan do ukrajinského Užhorodu. Kyjev by ale uvítal, kdyby Bratislava zahájila zpětné dodávky na Ukrajinu přes kapacitně větší tranzitní plynovod, kterým proudí ruský plyn přes Slovensko dále do západní Evropy.  

Slovenský ministr hospodářství Tomáš Malatinský dnes po schůzce s ukrajinským ministrem energetiky Jurijem Prodanem ale řekl, že Slovensko může bez souhlasu Ruské federace zahájit zpětné dodávky plynu na Ukrajinu pouze v omezeném množství přes záložní plynovod s roční kapacitou asi deset miliard metrů krychlových. Podobně se vyjádřil i eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger, který se jednání obou ministrů v Bratislavě zúčastnil. 

Plyn zdraží, ale jen mírně

Z energetické krize má obavy i Evropa. Rusko dodává Česku zhruba dvě třetiny plynu. Podobně jsou na tom i další státy Unie. Některé, například Slovensko a Maďarsko, jsou na ruských dodávkách závislé stoprocentně. Na dodávkách do Evropy ale záleží i samotnému Rusku. „Pokud by stabilita dodávek z ruské strany byla jakkoli narušena, poškodí to především dodavatele plynu z Ruska. To do budoucna ani ruská strana nechce. Ať se bude dít na Ukrajině politicky cokoli, tyto strany udělají vše, aby tyto dodávky nebyly přerušeny,“ míní analytik J&T Michal Šnobr. 

Plyn by měl nicméně zdražit, ale jen mírně. Příští rok zaplatí víc ti, kteří mají smlouvu s dodavatelem jen pro letošek. Skokový nárůst ale spíš nehrozí. „Obchodník si nakupuje plyn dopředu za stanovených podmínek. My nepředpokládáme, že by to mělo mít vliv na cenu pro naše zákazníky, přinejmenším krátkodobě,“ říká obchodní ředitel plynárenské společnosti RWE Tomáš Varcop. 

K přerušení ruských dodávek už přitom dříve došlo. Kvůli sporům s Ukrajinou přestal Gazprom dodávat plyn v zimě 2005 a znovu o tři roky později. Postižena nebyla tehdy jen Ukrajina, ale i státy Unie. V případě výpadku má Česko zásoby na 35 dní.

Ukrajinský dluh za plyn stoupl o 11,4 miliardy dolarů (zdroj: ČT24)