Státní rozpočet je v dobré kondici, schodek možná bude nižší

Praha – Státní rozpočet se letos plní nejlépe od roku 2008. Zatímco loni v létě byl skoro 28 miliard v minusu, ke konci letošního července zaznamenal přebytek 4,5 miliardy. Důvod? Zlepšující se stav ekonomiky pomáhá lepšímu výběru daní. Ministerstvo financí dokonce očekává, že schodek na konci roku bude nižší, než původně plánovalo. Místo 112 miliard by mohl být jen 90 miliard.

Přebytek státního rozpočtu v červenci stoupl na 4,5 miliardy z červnové 1,5 miliardy. V minusu byla letos státní pokladna jen jednou, a to na konci května.

Za prvních sedm měsíců roku stouply celkové příjmy rozpočtu o 40,4 miliardy na 670,3 miliardy korun. Podle analytika GE Money Bank Filipa Fyrbacha je za tím lepší výběr daní, který souvisí s ekonomickým oživením, a taky pokroky v čerpání evropských dotací.

„To je opravdu dobrý výsledek. Na druhou stranu letos ekonomika roste tak rychle, že by jen naprosté nemehlo v křesle ministra financí mělo špatné výsledky. Stát proto bez velkého vlastního přičinění hospodaří nejlépe od roku 2008,“ poznamenal analytik Next Finance Vladimír Pikora. Upozornil zároveň, že koncem roku se hospodaření státu pravidelně pokazí, přebytek tedy rozhodně nelze očekávat. „Jen je možné, že deficit neskončí na 100 miliardách, jak avizoval ministr financí, ale s deficitem nižším,“ předpověděl Pikora.

Vývoj státního dluhu do konce roku 2013
Zdroj: ČT24

Náměstek ministra financí pro veřejné rozpočty Jan Gregor České televizi řekl, že deficit státního rozpočtu by se na konci roku mohl pohybovat kolem 90 miliard korun. Kvůli vyšším útratám vlády to však i přesto bude o skoro 9 miliard víc než loni. O snižování státního dluhu tak zatím nemůže být řeč.

Na posílení příjmů měly vliv všechny druhy daní – například inkaso DPH stouplo meziročně o více než 8 % na 137,6 miliard. „Inkaso roku 2014 je částečně pozitivně ovlivněno nevyplacením nadměrných odpočtů DPH. Pozitivní vliv na inkaso daně mají i zavedená opatření pro boj s daňovými úniky, mezi které patří například zavedení povinnosti kauce pro obchodníky s pohonnými hmotami,“ uvedlo ministerstvo financí.

Právě na daňové úniky se chce ministerstvo financí v příštích letech víc zaměřit – vznikl speciální tým Kobra a od roku 2016 by měla fungovat elektronická evidence tržeb podle chorvatského vzoru. „V průměru se nahlášené tržby zvedly o 50 %, v pohostinství to bylo dokonce 100 % a v malých obchodech okolo 70-80 %,“ pochvaluje si chorvatský ministr financí Boris Lalovac.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) už dříve označil elektronickou evidenci tržeb společně s elektronickým výkazem DPH za nejdůležitější opatření v daňové oblasti. Podle šéfa státní kasy by dokonce mohla přispět k tomu, že stát bude za tři roky hospodařit v černých číslech (čtěte víc).

Vydáno pod