Putin nařídil omezit dovoz potravin ze zemí, které zavedly sankce

Moskva – Rusko omezí na jeden rok dovoz zemědělské produkce ze zemí, které vůči němu přijaly hospodářské sankce. Prezident Vladimir Putin už podepsal příslušný dekret. Jeho text nezmiňuje jednotlivé státy, podle informací mluvčího Ruské veterinární správy však jde mimo jiné o všechny zemědělské produkty z USA a také o ovoce a zeleninu z EU. Česka by se sankce měly týkat jakožto členské země Evropské unie.

Putinova odveta míří na zemědělce (zdroj: ČT24)

Putinův dekret, zveřejněný na webu Kremlu, „zakazuje či omezuje“ po dobu jednoho roku dovoz „jednotlivých druhů zemědělské výroby, surovin a potravin“ ze zemí, „které rozhodly o zavedení ekonomických sankcí proti ruským právnickým či fyzickým osobám anebo se k takovému rozhodnutí připojily“. Jak uvedl server ruské státní televize RT, omezení dovozu začíná platit okamžitě.

Agentura AP upozornila, že Rusko je na importu potravin ze západních zemí silně závislé. „Musí se to udělat co možná nejdůkladněji, abychom podpořili domácí výrobce a neuškodili spotřebitelům,“ nabádal vládu před přípravou opatření Putin. Kabinet by podle něj měl zajistit dostatek domácího zboží na trhu a nepřipustit prudký růst cen.

JAKÝ BUDE DOPAD NA ČESKO?

Vývoz tuzemských zemědělských komodit a potravin do Ruska v posledních letech stoupá. Podle Českého statistického úřadu dosáhl v roce 2011 hodnoty 1,87 miliardy korun, o rok později 2,2 miliardy a v roce 2013 již 2,45 miliardy korun. Například jen hodnota piva činila každoročně více než půl miliardy korun.

Celkově se loni vyvezly zemědělské komodity a potraviny za 158 miliard; přes 90 % směřovalo do zemí EU. Země mimo Unii včetně Ruska tak mají na exportu podíl v řádu jednotek procent.

„Z hlediska zemědělského exportu to není zásadní. Ale hrozí tady daleko větší nepřímé dopady. V okamžiku, kdy členské státy EU nebudou schopny exportovat své zboží do Ruské federace, tak to vytvoří přetlak na unijním trhu a může dojít k výraznému snížení cen některých komodit,“ upozornil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Pokud by krok prezidenta Putina měl opravdu negativní dopad na evropský trh a na vývoj cen, tak bychom museli najít takový mechanismus, abychom zemědělcům a potravinářům dokázali pomoci,“ dodal Jurečka v rozhovoru pro Události ČT.

Že omezení dovozu evropských potravin do Ruska způsobí přetlak na trhu v osmadvacítce, si myslí i senátor a bývalý šéf Agrární komory Jan Veleba. Do Ruska podle něj ve velké míře vyváží třeba Německo nebo Polsko. „To zboží musí někde udat a první, kde to udají, bude samozřejmě trh EU,“ uvedl Veleba s tím, že lze očekávat propad farmářských cen.

Opatření reaguje na poslední kroky Evropské unie a USA. Ty od počátku srpna zpřísnily postihy, které uvalily na Moskvu kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi. Na základě rozhodnutí EU platí zákaz vývozu a dovozu zbraní a vojenského materiálu, omezen je také prodej zboží a technologií dvojího užití, pokud je jejich konečným uživatelem armáda. Protiruské sankce se týkají rovněž vývozu citlivých technologií pro průzkum a těžbu ropy a přístupu na finanční trhy. V Česku budou těmito restrikcemi zasaženy zejména zbrojní firmy (celá zpráva).

Ruská banka
Zdroj: Ivan Sekretarev/ČTK/AP

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) minulý týden konstatoval, že je dobře, „že sankce nemají plošný hospodářský charakter a cílí na omezený okruh oblastí“. Podle českých vládních představitelů by sankce měly mít na tuzemskou ekonomiku jen omezený vliv, opozice s tím nesouhlasí (čtěte víc).

Ruská odpověď by se mohla dotknout i letecké dopravy

V Moskvě se už několik dní mluví o odvetných opatřeních. Putin například v pondělí prohlásil, že by Rusové měli vyvíjet vlastní motory pro malá letadla, a nikoliv je odebírat ze zahraničí. Zatím je na východ dodávají převážně čeští výrobci (čtěte víc). Kreml taky zmínil možnost uzavření leteckých koridorů na Sibiři, což by prodražilo lety západních dopravců mezi Evropou a Asií (celá zpráva).

Stranou nezůstal ani obchod s potravinami, který je cílem nejnovějšího opatření. Například dřívější zákaz dovážet do Ruska polská jablka vyvolal u našich severních sousedů četné reakce na sociálních sítích (čtěte víc).

KTERÉ POTRAVINY UŽ RUSKO ZAKÁZALO DOVÁŽET?

  • UKRAJINA: mléčné produkty, džus, brambory, sójové boby, slunečnicová semínka, kukuřičná mouka a cukrovinky
  • LOTYŠSKO: prasata a vepřové maso, sušené mléko
  • LITVA: prasata a vepřové maso
  • AUSTRÁLIE: hovězí maso
  • POLSKO: vepřové maso, ovoce a zelenina
  • RUMUNSKO: hospodářská zvířata a maso
  • MOLDAVSKO: ovoce a zpracované maso