Hilton – největší hotel v Česku – je na prodej

Praha - Největší hotel v Česku, pražský Hilton Prague, je na prodej. Hotelu se 791 pokoji navíc končí manažerská smlouva s řetězcem Hilton, nový majitel ho tak bude moci i přejmenovat. Cenu, za kterou chce majitel hotel nacházející se blízko Florence prodat, nezveřejnil, sdělila realitní poradenská společnost JLL, kterou současný majitel, společnost Avid Asset Management, pověřil zprostředkováním prodeje hotelu.

Kromě takřka osmi stovek pokojů nabízí pražský Hilton více než 7 000 metrů čtverečních konferenčních prostor. Řadí se tím také mezi největší konferenční hotely ve střední a východní Evropě. Pětihvězdičkový hotel, jehož autorem je architekt Stanislav Franc, vyrostl ve druhé polovině osmdesátých let. Hotel původně nesl název Atrium podle rozlehlého zaskleného atria, které tvoří střed budovy.

Budova hotelu je v dobrém stavu, současný majitel do modernizace všech pokojů a zřízení baru Cloud 9 od roku 2004 investoval více než 50 milionů eur (1,4 miliardy korun). Pražský Hilton si pro svůj pobyt v Praze zvolila celá řada světových osobností, přespali zde například i američtí prezidenti Bill Clinton, George W. Bush a Barack Obama. „Pod správou řetězce Hilton dosáhl hotel Hilton Prague v posledních několika letech výjimečného obchodního růstu. Rozsáhlé investice umožnily hotelu dosáhnout a udržet si nejvyšší standard. Věříme, že nyní je ten pravý čas k prodeji této nemovitosti. Nabízíme tak dalšímu investorovi šanci těžit z těchto předností a nadále vylepšovat jeden z nejlepších hotelů ve střední a východní Evropě,“ prohlásil generální ředitel Avid Asset Management Paul Morgan.

Situace na pražském hotelovém trhu se v poslední době zlepšuje. Letos v srpnu vzrostly celkové příjmy za pokoj meziročně o 5,6 procenta. Zvyšuje se také počet zahraničních turistů. Jen v době letních prázdnin do ČR přijelo o šest procent více zahraničních turistů. Majitele v poslední době změnily například pražské hotely InterContinental a Kempinski.

Hotel Hilton Prague stojí v Praze 8 - Karlíně na pravém břehu řeky Vltavy nedaleko stanice metra Florenc. V osmi patrech hotelu se nachází celkem 791 pokojů, z toho 618 pokojů typu guestroom, 141 pokojů typu executive a 32 apartmá. Hotel je největším konferenčním hotelem ve střední Evropě. Disponuje konferenčními prostory o celkové ploše téměř 5 000 metrů čtverečních a nabízí kompletní konferenční centrum s 37 všestrannými zasedacími a banketními salonky. Velký kongresový sál s 1 500 místy k sezení lze rozdělit na tři menší části. V hotelu jsou tři restaurace a rozsáhlé zázemí, kde mohou hosté trávit volný čas. V hotelu byla i restaurace Maze slavného britského kuchaře Gordona Ramsaye, která dostala v roce 2009 michelinskou hvězdičku, avšak zanikla ještě předtím, než bylo ocenění oznámeno. Podle poradenské společnosti Mag Consulting je průměrná cena pokoje v Hotelu Hilton Prague 250 eur (asi 6 950 korun). Hotel získal řadu ocenění, mimo jiné byl šestkrát za sebou vyhlášen magazínem pro cestovní ruch TTG (Travel trade gazette) nejlepším hotelem v ČR a získal ocenění World Travel Awards v Evropě 2014.