Na svatomartinské víno stačí letos skoro krátký rukáv

Praha – Oslavy svátku svatého Martina letos opět doprovází ochutnávky vybraných mladých vín na mnoha místech České republiky. Pěstitelé je představili v 11 hodin a od té doby se mohou vína otevírat. Pravděpodobně se ale nenaplní pranostika o bílém koni. Dnešní teploty mají být na západě kolem deseti až třinácti stupňů, na východě až sedmnáct stupňů. Svatomartinské víno tak lze vychutnat i v krátkém rukávu.

Pavel Večeřa: Svatomartinské víno vybízí ke společnému slavení (zdroj: ČT24)

V letošním roce jsou připraveny necelé dva miliony lahví, což je méně než posledně. Na vině je špatné počasí, které ovlivní i podobu dne sv. Martina. Místo pověstného prvního sněhu meteorologové očekávají obzvlášť na východě teploty nad patnáct stupňů Celsia. Právě v brněnské metropoli se koná hlavní košt, a to na náměstí Svobody. Návštěvníci mohou ochutnat stovky vzorků. Pražané pak zamíří na Košt Svatomartinských vín na náplavce.

O značku svatomartinského vína se mohou ucházet různí vinaři, ale musí splnit určené podmínky, aby jejich produkt mohl nést toto označení. To kontroluje odborná komise. Z hlediska zákona jde o vína suchá s alkoholem o jedenácti či dvanácti stupních, svěží, lehká a s ovocitými tóny. V žádném případě nejde o těžké či hutné víno. „Každý by v něm měl najít odlesk nějakého ovoce,“ uvedl Pavel Večeřa z Vinařského fondu ČR.

Podmínky letos splnilo celkem 342 vzorků od 107 vinařů. Přihlášeno bylo přes čtyři sta vzorků, dvaceti vinařům se nepodařilo dosáhnout požadované úrovně. Nejčastěji při ochutnávce lidé narazí na Müller Thurgau. „Je to bílé, z těch je nejvíc svatomartinských a má hojné zastoupení ve vinicích,“ vysvětloval Večeřa. Hodně je také Modrého Portugala a Svatovavřineckého.

Sv. Martin na inverzním koni

Teploty na sv. Martina jsou především na východě republiky poměrně vysoké. Už v poledne bylo v Ostravě osmnáct stupňů Celsia. Na východní Moravě má být skoro jasno, místy slunečno. Na zbytku republiky je ale dnes zataženo s nízkou oblačností či mlhami.

Brněnský košt začal v jedenáct hodin a tentokrát se akce protáhne až do šesti večer, aby mělo víc lidí příležitost degustovat svatomartinská vína. V Praze ochutnávku po setmění doprovodí ohnivá show.