Havel a zamřížovaný lev. Symboly pádu komunismu na mincích

Praha – Česká národní banka vydala u příležitosti 25. výročí sametové revoluce sadu obsahující pamětní minci s českým lvem a medaili s Václavem Havlem. Jedná se zároveň o poctu autorovi medaile Jiřímu Harcubovi, který zemřel loni v červenci. V novodobé numismatické historii je to poprvé, kdy ČNB vydala podobnou sadu, tedy minci a medaili dohromady. Výrobu zajistila Česká mincovna v Jablonci nad Nisou.

Hlavním motivem medaile je první český prezident Václav Havel – na jedné straně je jeho portrét, na druhé moto Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Medaili navrhl klasik české mincovní tvorby, Jiří Harcuba (1928–2013). Ten je známý především jako autor současné české pětikoruny. Medaile bude v prodeji pouze jako součást sady vydané společně s pamětní mincí k 17. listopadu 1989 z ryzího stříbra a prodávat se budou za symbolických 1989 korun.

Autorem medaile je výrazně mladší umělec. „Autorem návrhu je nadaný absolvent vyšší odborné školy medailérské v Jablonci nad Nisou Jiří Hanuš. Na jedné straně vidíme vtipně znázorněného lva v kleci s pěticípou hvězdou nad hlavou – to znamená v období od roku 1948 do roku 1989. Když otočíme na druhou stranu, vtip spočívá v tom, že po roce 1989 jsme lva z klece pustili a nad hlavou mu bdí Svatováclavská koruna,“ přiblížil obchodní ředitel České mincovny Aleš Brix.

„Já si myslím, že pro mě byla výhoda, že jsem v té době ještě nežil, protože jsem nad těmi věcmi mohl přemýšlet úplně jinak - méně v detailech, mohl jsme nad tím přemýšlet víc obecně,“ dodává sám Hanuš.

„Návrh na dvousetkorunovou minci k 25. výročí událostí 17. listopadu 1989 byl posledním, který Harcuba vytvořil. Vypsanou soutěž vyhrál a byl doporučen k realizaci. Bankovní rada ČNB však dala přednost realizaci návrhu Jiřího Hanuše. Oslovil nás jeho jedinečný nápad na ztvárnění českého lva ve dvou epochách našich dějin,“ uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer.

„Návrh Jiřího Harcuby jsme ale nemohli nechat bez povšimnutí. Proto na jeho počest vznikla tato unikátní sada: mince od pana Hanuše a medaile od pana Harcuby. Jde o velmi neobvyklý artikl – jeden námět se objevuje na minci i medaili, oba autory dělí tři generace,“ dodal Singer.

Minci vyrábějí výhradně ručně v České mincovně Jablonci nad Nisou. Od původního sádrového modelu k hotové pamětní minci to může trvat až čtyři měsíce. Přestože je sada mince a medaile v nákladu čtyř tisíc kusů v prodeji teprve ode dneška, jsou už téměř všechny zamluvené.

ČNB vydává do oběhu celkem 20 800 kusů mince, z toho 14 900 kusů ve špičkové kvalitě s leštěným polem a matovým reliéfem a 5 900 kusů v běžné kvalitě. Nominální hodnota mince 200 Kč není její prodejní cenou; ta činí zhruba 500 Kč a zohledňuje mimo jiné aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou nebo DPH. Emisní náklad sady obsahující pamětní minci a medaili je 4 000 kusů.

Mince jsou dobrou investicí

Podle odborníků představují pamětní mince dobrou příležitost pro investici. Jejich počet je totiž omezený a právě od toho se posléze odvíjí jejich cena. „Nejvyšší procentuální zhodnocení je hned po emisi a potom ty pamětní mince pravidelně narůstají, protože jejich cena není ovlivněna vývojem ceny zlata, ale vývojem počtu kusů,“ vysvětluje Michal Spurný, předseda představenstva TrustWorthy Investment CZ a.s.

Česká národní banka vydává pamětní mince v nominální hodnotě od 200 korun až po deset tisíc. Lidé si z těch významnějších mohou příští rok pořídit právě jednu desetitisícovou minci, a to k výročí upálení mistra Jana Husa. Další zajímavé mince a medaile jsou naplánovány na rok 2018, kdy se bude slavit sto let od vzniku Československa. 

Vydáno pod