Stavební firmy plánují po letech propouštění znovu nabírat lidi

Praha – České stavební firmy plánují po několika letech masivního propouštění v příštím roce nábor nových zaměstnanců. Nejvíce práce mají se zakázkami na železnici. Vyplývá to z nejnovější Kvartální analýzy českého stavebnictví zpracované společnostmi CEEC Research a KPMG Česká republika.

Za prvních deset měsíců letošního roku se zvýšil počet i objem veřejných výběrových řízení na stavby a rekonstrukce až o 27 %, což je největší nárůst za poslední tři roky. 42 % firem proto již začíná hledat nové zaměstnance. Polovina firem pak plánuje zachovat současný personální stav. Naopak další snižování počtu zaměstnanců pro příští rok plánuje 8 % společností.

Nejčastěji budou podle analýzy nové pracovníky najímat velké stavební společnosti a firmy, které se zabývají inženýrskými a dopravními stavbami. Ty také zaznamenávají největší růst nových zakázek. Plány na téměř pětinový růst kapacit potvrdila rovněž třetina zástupců středních a malých společností.

„Budou-li zakázky, bude logicky potřeba nabírat lidi. Nemyslím si ale, že by to bylo v krátkodobém horizontu. A samozřejmě nabírání zaměstnanců je podmíněno celou řadou dalších věcí – nejde jen o to nabírat zaměstnance, ale nabírat zaměstnance kvalitní,“ říká Michael Smola, tajemník Svazu podnikatelů ve stavebnictví.

Podle ředitele analytické společnosti CEEC Research Jiřího Vacka plánují dvě třetiny stavebních firem v příštím roce najímat také dělníky. S rozšiřováním managementu či administrativních pracovníků ale podniky příliš nepočítají.

„Vzhledem k současné naplněnosti našeho plánu pro rok 2015 je předpoklad, že budeme schopni plán obratu ještě navýšit. Proto velmi pravděpodobně také dojde k náboru nových stavbyvedoucích, mistrů a dělnických profesí,“ sdělil obchodní ředitel stavební firmy Průmstav Milan Valenta.

Obchodní ředitel RD Rýmařov Jiří Pohloudek upozornil na problémy s kvalifikací uchazečů o práci. „Na trhu začíná být nedostatek odborných profesí, poptávka po nich začne být vysoká. Je velmi obtížně navyšovat kapacity prostřednictvím jakékoliv kvalifikované lidské práce,“ poznamenal Pohloudek.

Smola: V blízké době firmy výrazněji nabírat nebudou (zdroj: ČT24)

Partner KPMG odpovědný za služby pro realitní a stavební společnosti Pavel Kliment vnímá plán firem zvyšovat počty zaměstnanců jako dobrou zprávu pro celý pracovní trh. „Je ale třeba vzít v úvahu, že stavební společnosti zažily roky snižování svých nákladů a hledání vnitřních efektivit a své obezřetnosti se budou zbavovat jen pomalu. Předpoklad růstu je velmi křehký a primárně závislý na kontinuitě a stabilitě v přístupu hlavních zadavatelů,“ myslí si Kliment.

I když podle statistik stavebnictví roste (více zde), prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš hodnotí vývoj odvětví střízlivě. „Zatímco mnozí ekonomové jásají nad každou desetinou procenta růstu, která podle nich znamená, že se stavebnictví odrazilo ode dna, stavbaři jsou ve svých prognózách opatrnější. Pro letošní rok očekáváme pomalý růst,“ prohlásil začátkem listopadu Matyáš. Zlepšení očekává až v příštím roce – za předpokladu, že stát i soukromý sektor budou dostatečně investovat.

Stavebnictví patří k oborům, které nejvíce zasáhla nedávná ekonomická krize. Od roku 2008 stavaři přišli o 443 miliard korun, což se rovná obratu za celý jeden rok. Podle analýzy statistických dat za tu dobu zkrachovalo 41 větších firem, o práci přišlo až 50 000 lidí.