Ministerstvo osvobodí od DPH potraviny darované na charitu

Praha – Darovat potraviny potřebným by mělo být pro výrobce a obchodníky v Česku jednodušší. Generální finanční ředitelství (GFŘ) připravuje metodickou změnu, podle které by základ DPH u potravin darovaných potravinové bance mohl být blízký nule či nulový. Informaci potvrdila mluvčí GFŘ Petra Petlachová. Změna by měla platit od prosince.

„V současné době je na úrovni Generálního finančního ředitelství připravována Informace k uplatnění DPH u dodání zboží potravinovým bankám, která bude dostupná veřejnosti na internetových stránkách finanční správy,“ avizovala Petlachová.

U zboží darovaného potravinové bance bude možné v daných případech stanovit základ daně v minimální hodnotě, která se bude blížit nule, případně bude nulová. Nulový základ daně bude podle Petlachové možný u zboží s blížícím s datem spotřeby či jinak nevyhovujícímu pro běžný prodej, které však bude stále upotřebitelné.

Nyní musejí výrobci a prodejci z darovaných potravin odvádět 15procentní DPH, a proto raději v mnohých případech volí likvidaci. „Současná legislativní úprava by spíše povzbuzovala k tomu potraviny likvidovat, protože obchodníci museli odvádět DPH ve výši hodnoty zboží,“ podotkla prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková. Upozornila, že i přesto dnes mnoho obchodů zbytné potraviny daruje, ačkoli je to pro ně dražší než likvidace. „Z daru musejí odvádět DPH a to samozřejmě představuje i pro velké řetězce dost velkou položku na konci měsíce,“ upozornil už dříve Fabrice Martin-Plichta z České federace potravinových bank, která se o osvobození darovaných potravin od DPH snaží dlouhodobě (více zde).

Marta Nováková upozornila, že Svaz obchodu a cestovního ruchu o opatření jedná s ministerstvem financí již rok. „Naposled jsme udělali dohodu s ministerstvem zemědělství, které má taktéž zájem, aby k plýtvání potravinami nedocházelo,“ upozornila.

Potravinová sbírka
Zdroj: ČT24

Výrobci a prodejci potravin změnu vítají

Stát dosud argumentoval právem Evropské unie, řada zemí osmadvacítky však pro podobné případy uplatňuje výjimku a darované potraviny od daně osvobozuje. „Je určitě dobře, pokud stát bourá bariéry, které brání přispívat na dobré věci a pomáhat druhým,“ reagoval mluvčí potravinářské společnosti Hamé Petr Kopáček. Krok ministerstva financí ocenili také prodejci potravin. „Je to motivující podnět k prohloubení spolupráce s potravinovými bankami a tím i k snížení potravinového odpadu,“ uvedla mluvčí obchodů Albert Judita Urbánková. „Tuto metodickou změnu velmi vítáme a vstřícný přístup státní správy oceňujeme, představuje pro nás odstranění bariéry při darování potravin potravinovým bankám,“ dodala mluvčí Makra Romana Nydrle.

Podle statistiky Organizace OSN pro výživu a zemědělství končí přibližně třetina světové produkce potravin jako odpad. Každý Čech ročně vyhodí asi 69 kilogramů jídla. Potraviny se přitom vyhazují nejen v domácnostech, ale také v obchodech. Tam se často likviduje zboží, které už nevypadá dobře, ale nic mu není. Nebo takové, kterému prošla doba minimální trvanlivosti, a ne datum spotřeby. Tyto potraviny jsou většinou zdravotně nezávadné.

Národní potravinová sbírka se blíží

Podpořit chudé darováním potravin ale nemusejí jen firmy – už o nadcházejícím víkendu to budou moci udělat i zákazníci více než 380 českých obchodů. Právě tolik se jich zapojí do druhého ročníku Národní potravinové sbírky, kterou organizuje platforma Byznys pro společnost.

Lidé mohou v rámci sbírky nakoupit a následně darovat trvanlivé potraviny. Inspiraci jim poskytne tištěný seznam vhodných produktů, který budou v obchodech rozdávat dobrovolníci. Ti také budou potraviny za pokladnami vybírat. Organizátoři očekávají, že by se letos mohlo shromáždit přes 100 tun potravin (loni jich lidé a firmy darovali 66 tun).

Akce se uskuteční v téměř 90 městech České republiky, a to v sobotu 22. listopadu 2014 od 08:00 do 20:00. Podpoří ji řetězce Tesco, Penny Market, Kaufland, Albert, Globus a síť drogerií dm. Darovat jídlo bude možné i elektronicky (podrobné informace zde). Své výrobky věnuje rovněž sedm velkých potravinářských firem. Záštitu nad akcí letos převzal ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Na sbírce bude spolupracovat zhruba 2 000 dobrovolníků, což je dvojnásobek loňského počtu,“ uvedla Pavlína Kalousová z platformy Byznys pro společnost. Sbírka se podle ní snaží reagovat na skutečnost, že v Česku je 15 % obyvatel ohroženo chudobou nebo sociálním vyloučením. Darované potraviny poputují k lidem v nouzi, jako jsou matky s dětmi, klienti azylových domů či postižení.