Slovnaft a maďarský MVM také chtějí Slovenské elektrárny

Bratislava – Slovenská rafinérská a petrochemická skupina Slovnaft a maďarský energetický podnik MVM Group předložily společnou nezávaznou nabídku na koupi dvoutřetinového podílu ve Slovenských elektrárnách. Prodává jej italská společnost Enel, která je považována za nejzadluženější energetickou firmu v Evropě. Zájem o 66procentní podíl ve Slovenských elektrárnách má i česká energetická společnost ČEZ. Naopak slovenská vláda, o níž se dříve také spekulovalo jako o možném kupci, podle agentury Reuters předběžnou nabídku nepodala.

Získání podílu ve Slovenských elektrárnách by zvýšilo bezpečnost dodávek zemního plynu i elektrické energie ve střední i východní Evropě, a tím „přispělo k rozvoji jednotného energetického trhu v EU“, uvedly Slovnaft a MVM. Případné spojení by prý mohlo otevřít i nové vývozní možnosti elektřiny na trhy v jižní Evropě.

MVM Group je maďarskou státní elektrárenskou firmou, která se zabývá výrobou, distribucí a velkoobchodním prodejem elektřiny a provozuje mimo jiné maďarskou jadernou elektrárnu Paks. Podnik v poslední době expandoval, což souvisí s kampaní maďarského premiéra Viktora Orbána zvýšit vliv státu v klíčových sektorech. Případným partnerstvím ve Slovenských elektrárnách chce MVM rozšířit své portfolio v oblasti střední a východní Evropy a pokračovat ve svém rozvoji.

Pro Slovnaft pak společná nabídka odpovídá dlouhodobé strategii udržet a dál posilovat pozici na regionálním trhu s energiemi diverzifikací svého portfolia v oblasti ropy a plynu. Firma patří do skupiny maďarského koncernu MOL a provozuje největší síť čerpacích stanic na Slovensku.

Slovnaft a maďarský MVM také chtějí Slovenské elektrárny (zdroj: ČT24)

Slovenské elektrárny provozují jaderné, vodní a uhelné elektrárny o instalovaném výkonu 5,7 GW, které loni vyrobily 22,8 TWh elektrické energie a vykázaly čistý zisk 356 milionů eur. Objem produkce elektráren odpovídá zhruba 80 procentům výroby elektrické energie na Slovensku. 34 procent akcií podniku drží slovenský stát, 66 procent je v majetku Enelu.

Pod společnost Slovenské elektrárny spadají i jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích a Mochovcích. Právě ta druhá je ale problém jak pro Slovenské elektrárny, tak pro jejich současného i případného nového vlastníka.

Analytici o Slovenských elektrárnách: S Mochovci může být problém

Největší brzdou případné akvizice Slovenských elektráren (SE) můžou být problémy spojené s dostavbou Jaderné elektrárny Mochovce. „ČEZ určitě nevstoupí do obchodu bez toho, aby za dostavbu Mochovců nesl finanční záruky slovenský stát nebo byl celý projekt ze Slovenských elektráren vyčleněn,“ myslí si analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Nové bloky by měly být uvedeny do provozu v letech 2016 až 2017.

I podle analytika Patria Direct Tomáše Sýkory by pro ČEZ byla nejvýhodnější dohoda se slovenskou vládou o sdílení rizik spojených s dostavbou elektrárny, ideálně doplněná o dohodu na garantované výkupní ceně z nových bloků. „Takovou variantu ovšem považuji jen za velmi málo pravděpodobnou,“ uvedl Sýkora.

To, že by slovenský stát garantoval výkupní cenu elektřiny, v neděli v Otázkách Václava Moravce odmítl i slovenský premiér Robert Fico. Podle něj to představuje obrovské riziko.

Kvůli nejrůznějším možnostem, jak naložit s dostavovanou elektrárnou, nechtějí analytici komentovat ani cenu případné akvizice. Aspoň o částečný odhad se pokusil Sýkora. Hodnota prodávaného 66procentního podílu by podle něj mohla být okolo jedné miliardy eur (27,7 miliardy korun). „Když ovšem do úvah o ceně zahrneme i nové bloky v Mochovcích, bez jakýchkoliv záruk a garantované výkupní ceny, hodnota nabízeného podílu může spadnout jen na několik set milionů eur,“ dodal Sýkora.

Vydáno pod