Pokles zisku o 98 %, to je důsledek sankcí pro ruskou banku VTB

Moskva - Čistý zisk druhé největší ruské banky VTB Bank klesl ve třetím čtvrtletí meziročně o 98 procent na 0,4 miliardy rublů (189 milionů Kč) a výrazně zaostal za odhady. Analytici očekávali, že VTB bude ve třetím čtvrtletí hospodařit se ziskem tři miliardy rublů. VTB Bank se letos v létě stala terčem západních sankcí kvůli roli Ruska v ukrajinské krizi. Banka podle dnešního sdělení ruského ministra financí požádala stát o finanční podporu ve výši čtvrt bilionu rublů (118,4 miliardy Kč). Vláda o ní prý hodlá jednat v průběhu dneška.

Zajíc: Projeví-li se sankce, bude to nejdřív ve finančním sektoru (zdroj: ČT24)

Ruská média už dříve spekulovala, že VTB požaduje od státu finanční podporu na posílení kapitálu. List Vedomosti se v této souvislosti již v říjnu zmiňoval o částce 200 miliard rublů. Ruský ministr financí Anton Siluanov dnes oznámil, že VTB požádala vládu o finanční pomoc ve výši 250 miliard rublů. Vláda o ní prý hodlá jednat ještě dnes.

VTB má kvůli restrikcím podobně jako jiné ruské banky omezený přístup k zahraničnímu kapitálu. V září získala kapitál v objemu 214 miliard rublů, když ruské ministerstvo financí nakoupilo prioritní akcie VTB, tedy cenné papíry, s nimiž jsou spojena přednostní práva týkající se dividendy.