Babiš: Platy zvýšíme o 10 procent, až bude zdravotnictví průhledné

Praha – Zvýšení platů zdravotníků o 10 procent, jak žádají zdravotnické odbory, není podle vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO) v současné době reálné. Bude prý možné až v transparentním zdravotnictví, kdy se peníze nebudou ztrácet v neprůhledných nákupech přístrojů a dalších vstupů. Babiš to prohlásil na sjezdu Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče.

Andrej Babiš míní, že české zdravotnictví je kvalitní a má k dispozici dostatek peněz; ty však „končí na špatných místech“. „Pokud začneme být transparentní a budou transparentní úhrady, tak je tam plno peněz a určitě by se našly peníze pro ty, kteří si to zaslouží, to jsou lékaři a zdravotní sestry a další zdravotnický personál,“ nastínil ministr financí.

Šéfovi hnutí ANO například vadí, že nemocnice dostávají od zdravotních pojišťoven za srovnatelné výkony různé částky nebo že nakupují vybavení přes zprostředkovatele, kterým platí vysoké provize – místo toho, aby si zboží objednaly přímo od výrobce. V této souvislosti uvedl jako odstrašující příklad Nemocnici Na Homolce, kde audit odhalil nehospodárné výdaje za 3,4 miliardy korun (čtěte víc).

Za transparentní považuje Babiš takové zdravotnictví, v němž se zveřejňují kontrakty mezi zdravotními pojišťovnami a poskytovateli péče nebo smlouvy o nákupech zdravotnických přístrojů a materiálu.

„Jsme trvale kritizováni Evropskou komisí, že české zdravotnictví je zkorumpované a netransparentní. Bez ohledu na to, kdo má ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo financí, by mělo mít ministerstvo financí větší slovo v úhradách, ministerstvo zdravotnictví by se mělo starat o dostupnost a kvalitu péče,“ shrnul Andrej Babiš.

Netransparentnímu financování prý napomáhá nesrozumitelná úhradová vyhláška. „Ministři zdravotnictví jsou bývalí ředitelé nemocnic. Vědí, kam úhrady přihrát. Nelze se pak divit, že dopřejí své nemocnici vyšší příjmy,“ podotkl vicepremiér. Zopakoval, že jeho hnutí o resort zdravotnictví neusiluje.

Kdy se zdravotnictví stane transparentním, je podle Babiše věcí jeho vládního kolegy Svatopluka Němečka. „Ministerstvo zdravotnictví nečinně přihlíží, místo aby své nemocnice řídilo,“ myslí si Babiš. Průhlednost finančních toků se nedávno stala předmětem sporu mezi oběma ministry (více zde). Není bez zajímavosti, že právě dnes podal resort financí trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli údajně předraženému nákupu přístroje CyberKnife ve Fakultní nemocnici Ostrava v době, kdy jí šéfoval Němeček (čtěte víc).

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Němeček se podle svých slov snaží zdravotnictví zprůhlednit už od svého nástupu. Teď prý poslal do vlády zákon, který povinně uloží všem zdravotním pojišťovnám zveřejňovat smluvní vztahy. Zatím to dělá jen Všeobecná zdravotní pojišťovna, ostatní pojišťovny mají obavy, zda je to právně možné.

„Za těch několik měsíců jsme pro transparentnost v českém zdravotnictví udělali víc, než se tady udělalo za mnoho a mnoho posledních let. Ale samozřejmě nejde vše udělat ze dne na den. Byl bych velmi rád, abychom měli čas se těmto krokům věnovat a nemuseli reagovat na různé žabomyší války,“ řekl Němeček.

Odboráři budou na sjezdu jednat až do soboty

Jako svoje priority pro další čtyři roky označili zdravotničtí odboráři kvalitní pracovní podmínky a slušné odměny za práci. Konkrétně v roce 2015 požadují již zmíněné desetiprocentní navýšení tarifních platů. Vláda ale schválila růst jen o 3,5 %, ministr Němeček pak odborům nabídl jako maximální možné zvýšení 5 %.

Odbory už několikrát daly najevo, že pětiprocentní růst jim nestačí. Hodlají proto ještě jednat s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), až se vrátí ze své cesty do USA.

NENÍ 16:9
Zdroj: ČT24/ISIFA/CandyBox Images

Navýšení o 10 % by podle odborů pro resort s roční spotřebou 290 miliard korun nebylo velkou finanční zátěží. Nemocnice dostávají ročně od zdravotních pojišťoven kolem 60 miliard korun. Dohodnutých 5 % představuje tři miliardy navíc, 10 % pak šest miliard. Odboráři ve svých analýzách spočítali, že současné příjmy zdravotního pojištění to pokryjí.

Ministr zdravotnictví Němeček však míní, že vyšší než pětiprocentní růst by mohl rozkolísat systém veřejného zdravotního pojištění. Odborářům slíbil, že pokud příjmy porostou dál, mohly by se tarifní platy znovu navýšit už koncem příštího roku.