CyberKnife vynesl ostravské nemocnici trestní oznámení

Praha – Ačkoli se ministři Andrej Babiš a Svatopluk Němeček včera shodli, že mezi sebou nemají spor, padlo dnes trestní oznámení. Podalo ho Babišovo ministerstvo financí na neznámého pachatele, ovšem v souvislosti s nákupem přístroje CyberKnife Fakultní nemocnicí Ostrava v době, kdy byl jejím ředitelem Němeček. Přístroj byl podle ministerstva dvakrát dražší, než bylo obvyklé. Babiš tvrdí, že nejde o výpad vůči kolegovi ve vládě, ale snahu zprůhlednit české zdravotnictví, které považuje za netransparentní.

CyberKnife nakoupila FN Ostrava v roce 2009 za 200 milionů korun resp. 10 milionů dolarů. Přístroj, který zefektivňuje léčbu nádorů, získala jako jediná v Česku a jedna z mála ve střední Evropě, podle ministerstva financí ale byl jeho nákup velmi pochybný. Transakce totiž byla dvakrát až třikrát dražší, než být mohla, tvrdí ministr financí Andrej Babiš – ceny kybernožů se podle ministerstva financí v té době pohybovaly mezi třemi a šesti miliony dolarů. Na to již na jaře upozornili také Reportéři ČT:

Reportéři ČT: Předražování lékařských přístrojů v Česku (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí tak má podezření, že nebylo jednáno s péčí řádného hospodáře a mohlo dojít k porušení povinností při správě cizího majetku.

Je pachatel neznámý, nebo na Palackého náměstí?

Ačkoli trestní oznámení míří na neznámého pachatele, redaktor serveru Echo24.cz Petr Holub je přesvědčen, že ve skutečnosti nemůže mířit vůči nikomu jinému než FN Ostrava a jejímu bývalému řediteli. Nemocnice však již dříve upozornila, že policie nákup už jednou prověřovala a případ odložila. K současnému trestnímu oznámení se nechtěl její mluvčí Tomáš Oborný vyjádřit. „V dané chvíli oficiálně žádné trestní oznámení nemáme k dispozici a tuto informaci máme pouze z médií. Nevíme, co přesně je předmětem trestního oznámení, takže se nemáme v tuto chvíli k čemu vyjádřit. Dá se pouze zopakovat to, že na takový postup má ministr financí právo,“ uvedl.

Ministerstvo financí podalo oznámení proto, že je správcem peněz, které zbyly po zrušení Fondu národního majetku. Právě z nich nemocnice nákup kybernože financovala. „Prostředky bývalého FNM jsou spravovány ministerstvem financí, které je také právním nástupcem FNM a tím pádem vystupuje jako poškozená strana,“ uvedlo ministerstvo.

Boj opět pokračuje. Jak dlouho ho Němeček ustojí?

Ministr financí Babiš po středeční návštěvě u prezidenta, kde se sešel i se Svatoplukem Němečkem, zdůraznil, že všechny osobní spory mezi nimi jsou urovnány, ale že usiluje o zprůhlednění finančních toků ve zdravotnictví. „Vyslovil jsem svůj názor na české zdravotnictví, totožný s názorem Evropské unie, která v rámci zprávy o korupci ve zdravotnictví v EU považuje české zdravotnictví za netransparentní,“ prohlásil Babiš. Snahu o transparentní zdravotnictví podpořil i Němeček.

Podle Petra Holuba bude ale nyní, po podání trestního oznámení, řevnivost mezi oběma ministry zpět. „Nedalo se věřit tomu, že je smír myšlen skutečně upřímně,“ podotkl. Svatopluk Němeček přitom tahá za podstatně kratší konec provazu a jeho odchod může být otázkou týdnů, nanejvýš měsíců. „Má své dny v ministerské funkci spočítány. Udělal šikovný tah, když nedávno napadl ministra Babiše, tím ho vyprovokoval k velice prudké reakci, která byla za hranicí slušného chování. V tu chvíli nemohl premiér Sobotka ustoupit a pana Němečka odvolat. Ale až se situace uklidní, tak pan Němeček asi bude muset odejít,“ popsal očekávaný vývoj Petr Holub.