Nákup ostravského CyberKnifu doprovázela obří provize

Speciální kybernetický nůž CyberKnife, který pomáhá lidem s rakovinou, není levnou záležitostí. V Česku ho má pouze Fakultní nemocnice v Ostravě. Zaplatila za něj 11 milionů dolarů, v přepočtu skoro 200 milionů korun, ačkoliv se dá pořídit za zhruba polovinu ceny. Reportérky Aneta Snopová a Markéta Dobiášová z Reportérů ČT proto začaly zjišťovat, jak k tomu došlo. Na to, že se v Česku zneužívají veřejné peníze, upozornila před časem i Evropské komise ve zprávě o boji proti korupci v zemích EU.

V  Evropě je v současné době instalováno celkem 41 Cyberknifů. Jejich cena pohybuje mezi 3 až 6 miliony dolarů. V době nákupu přístroje šéfoval ostravské nemocnici Svatopluk Němeček (ČSSD), dnes ministr zdravotnictví. Cenu ale hájí. „Zahrnuje totiž i servisní podmínky, kompletní vyškolení personálu a po dobu deseti let funkce toho přístroje veškerý upgrade softwaru,“ tvrdí Němeček. 

Jenže to není tak úplně pravda. Reportérům ČT se podařilo zjistit, že nemocnice má nárok na bezplatný záruční servis CyberKnifu pouze po dobu standardních dvou let. Po uplynutí této doby se naopak zavázala, že bude dodavateli ozařovacího přístroje platit za pozáruční servis pět let více jak sedm milionů ročně, celkem přes 35 milionů korun. Navíc upgrade, o kterém hovoří Němeček, si nemocnice koncem loňského roku objednala u jiné společnosti skoro za tři miliony korun.

Provize pro prostředníka: 75 milionů korun

Ozařovací přístroj CyberKnife vyrábí jediná firma na světě - americká společnost Accurray. Nejprve přístroj koupila rakouská firma Canberra Packard Central Europe, za 120 milionů korun ho prodala své české pobočce - a ta ho obratem prodala ostravské nemocnici za 195 milionů korun. Provize pro českou firmu tak činila 75 milionů korun. „To neumím zhodnotit. Já tu informaci nemám,“ řekl k tomu ministr Němeček. „Taková marže není obvyklá,“ konstatuje právník Aleš Rozehnal. „Nemocnice musí jednat s péčí řádného hospodáře. Musí si zjišťovat, zda-li obchod, který uzavírá, odpovídá ceně obvyklé,“ dodává právník. 

Firma Canberra Packard sídlí v Praze. Podle účetních závěrek v letech před stamilionovým obchodem s ostravskou nemocnicí a po něm vykazovala minimální zisk. S dodáváním podobných přístrojů českým nemocnicím navíc neměla žádné zkušenosti. Okolnosti nákupu prověřovala i policie. Vyslechla desítky lidí, případ ale odložila. 

Reportéři ČT: Předražování lékařských přístrojů v Česku (zdroj: ČT24)

200 milionů korun na pořízení CyberKnifu odklepl ostravské nemocnici kabinet Mirka Topolánka v roce 2009, nedlouho přes koncem svého vládnutí. Na ministerstvu zdravotnictví tehdy působil coby náměstek Marek Šnajdr. Právě Šnajdra zmiňuje zpráva Evropské komise jako šedou eminenci českého zdravotnického systému. ČT se se Šnajdrem nepodařilo spojit, nezvedal telefon. Na místě svého trvalého bydliště v Mělníku se podle místních nezdržuje.

Léčba pomocí kybernetického nože je rychlejší, účinnější, bezbolestná a nemá závažné vedlejší účinky oproti dosavadnímu způsobu ozařování. Je určena pro pacienty se zhoubným onemocněním plic, prostaty či jater; ozařovat je možné i oblast mozku a míchy, metastáz i recidivujících nádorů.