Česko loni z evropských fondů nedočerpalo 12 miliard

Praha – Česko loni nedočerpalo z evropských fondů 12 miliard korun. To je o dvě miliardy víc, než byly původní odhady z poloviny roku. Prohlásila to ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová na Žofínském fóru. O další desítky miliard korun pak může Česko přijít za letošek. Navíc chybí ještě některé důležité zákony, bez kterých nemůže ČR čerpat dotace v příštím období.

„Za loňský rok jsme nedočerpali 12 miliard korun, to je definitivní,“ řekla ministryně. O tom, jaká ztráta Česku hrozí letos, bude prý jasno po analýze v lednu. „Chci vyhodnotit, zda to bude pod 20 miliard korun, nebo to bude 23 miliard, nebo těch 30 miliard, co říkáme my jako ministerstvo pro místní rozvoj. Ale já si myslím, že se možná vejdeme i pod 20 miliard korun,“ dodala ministryně.  

O kolik peněz z evropských fondů Česko přijde letos, bude záležet hlavně na řídicích orgánech jednotlivých operačních programů. Těm vláda nařídila, aby hrozící nedočerpání různými opatřeními včetně rychlejšího vypisování nových výzev výrazně snížily. Za několik týdnů by tak mělo být jasné, kolik peněz se letos podaří reálně vyčerpat.   

Události: Česko nedočerpalo 12 miliard z eurofondů (zdroj: ČT24)

„Na začátku příštího roku plánujeme revizi stanovených opatření s cílem efektivně dočerpat maximum prostředků evropských fondů v programovém období 2007–2013,“ uvedla ministryně.

Odhady ministerstev prý mluví o pěti miliardách korun, které se nepodaří vyčerpat v příštím roce. „Zde ale musím upozornit, že odhady ministerstva jsou opět o něco pesimističtější a budeme vyvíjet maximální úsilí v koordinaci efektivního dočerpání jednotlivých operačních programů,“ řekla už před časem Šlechtová.  

Česko je z pohledu čerpání evropských peněz nejhorší z celé EU. Loni nedočerpalo 12 miliard korun, v celé EU to bylo 16 miliard korun. MMR odhaduje, že celkem za končící programové období ČR nedokáže vyčerpat až 40 miliard korun - celkový objem dotací přesahuje 700 miliard korun. Poslední možnost dočerpat tyto peníze bude v příštím roce.

Pro čerpání evropských dotací v příštích letech plní Česko podmínky EU jen z jedné třetiny, varovala Šlechtová. Chybí zejména některé důležité zákony, ke kterým se Česko zavázalo. Jde zejména o služební zákon nebo zákon o posuzování vlivu na životní prostředí (tzv. EIA). Služební zákon by měl v lednu vstoupit v platnost, EIA se ale určitě nestihne. „Vzhledem k tomu, že je k této legislativě opravdu spousta pozměňovacích návrhů a vzhledem k tomu, že tento zákon byl zařazen pozdě na projednávání Poslaneckou sněmovnou, tak ten zákon nebude platit od ledna 2015,“ řekla Šlechtová s tím, že reálnější termín je březen příštího roku.  

Všechny předběžné podmínky, k jejichž přijetí se Česko zavázalo v takzvané Dohodě o partnerství, musí platit nejpozději k 1. lednu 2016. Dokud však ČR nepřijme poslední z nich, nepošle EK v rámci nového programového období ani euro.

Novela zákona o veřejných zakázkách se od ledna nestihne

Šlechtová také dnes prohlásila, že se k prvnímu lednu nestihne schválit novela zákona o zadávání veřejných zakázek. „Snažím se o to, aby novela platila nejdéle od března 2015,“ prohlásila ministryně. Ministerstvo totiž novelu poslalo do sněmovny pozdě.   

Novela reaguje na největší nedostatky současného zákona. Zadavatelům má při hodnocení nabídek v tendrech umožnit zhodnotit více kritérií a nezaměřovat se pouze na nejnižší cenu. Umožňuje například více zohlednit zkušenosti a předchozí praxi předkladatele nabídky. Zadavatelé také nebudou muset opakovat výběrové řízení, pokud obdrží pouze jedinou nabídku. I u ní však budou muset zhodnotit, zda je ekonomicky výhodná. Mění se i podmínky pro odvolávání neúspěšných zájemců o zakázku k antimonopolnímu úřadu, které má odstranit obstrukční jednání neúspěšných firem.  

Jenže po jednání poslaneckých výborů je jasné, že novela jen tak lehce neprojde. Poslanci totiž na rozdíl od MMR jako předkladatele požadují, aby se limit víceprací zvýšil ze současných 20 na 50 procent. To by v praxi znamenalo, že se cena veřejné zakázky může zvýšit až o polovinu vysoutěžené ceny. Ministerstvo se však podobným změnám brání.