Nová daň i milionové kauce - recept na podvody se surovým tabákem

Praha – Stát chce mít větší přehled o tom, jak překupníci nakládají se surovým tabákem. Podle novely zákona o spotřebních daních, kterou má ČT k dispozici, chce černý trh s tabákem omezit kaucemi ve výši až 20 milionů korun. Podloudným obchodem se surovým tabákem stát přichází o stovky milionů ročně. Většinou tím, že není schopen dohledat, zda tabák skutečně poslouží ke kouření, nebo třeba jako okrasa či podestýlka pod ptáky – jak zní časté výmluvy obchodníků.

Přesné statistiky daňových úniků chybí, podle odhadů se ale škoda za nezdaněný tabák může pohybovat kolem půl miliardy korun. Výrazně k tomu měla „přispět“ třeba skupina kolem Emila Podhorného, jejíž případ z února aktuálně řeší soud. Dovozem a nelegálním zpracováním surového tabáku měla stát připravit o více než 100 milionů korun. Stačily k tomu dvě tajné dílny, ve které gang údajně vyráběl z tabákového odpadu a listů kuřivo.

Dopátrat podobné skupiny je podle celníků stále větší problém. Když už na podezřelý tabák například v kamionu narazí, nemohou ho na místě zabavit. Obchodníci totiž vysvětlují účel převáženého nákladu různě – jako například podestýlku do terárií nebo jako dekoraci do pokoje.

Na místě dokázat, zda mluví pravdu, je přitom prakticky nemožné. „Snažíme se potom dohledat, co se s tím tabákem stalo, ale tím, že nepodléhá žádné evidenci, je to velice složité,“ přiznává ředitelka odboru daní z Generálního ředitelství cel Jitka Danielová.

Dovoz surového tabáku do EU
Zdroj: ČT24

Ministerstvo nyní přichází s novým plánem. Od příštího roku chce zavést novou daň ve stejné výši jako na řezaný tabák určený ke kouření. Další novinkou pak má být zřízení registru osob, které s ním nakládají. Každá bude muset složit kauci ve výši 10 nebo 20 milionů korun. Podle náměstkyně ministra financí Simony Hornochové není výše kauce přehnaná, ale odpovídá částkám zachyceným při daňových únicích.

Návrh změn v nakládání se surovým tabákem:

  • Daň - 1896 Kč/kg
  • Povinný registr podnikatelů
  • Kauce: 10 či 20 milionů Kč

Naopak do konečných cen cigaret by se novela promítnout neměla. Kauci mají platit jen firmy, které tabák dovážejí například pro dekorativní účely, na tradiční výrobce kuřiva se ale nevztahuje.