Kariéra je pro Němky na prvním místě, v Česku má přednost rodina

Berlín – Rodina, nebo kariéra? Zatímco ve střední Evropě se většina manažerek, ale i mnozí muži v manažerských funkcích rozhodnou pro rodinu, v Německu je situace zásadně jiná. Němečtí manažeři a manažerky jsou mnohem méně ochotni omezit kariérní růst kvůli rodině, které by dalo přednost jen 11 % Němců ve vedoucích pozicích a 29 % jejich ženských kolegyní. „Zjistili jsme, že německé ženy jsou ve srovnání s jejich středo a východoevropskými sousedkami mnohem ambicióznější ve své kariéře,“ potvrdila slovinská spolupracovnice společnosti Deloitte Barbara Zibretová.

Studie společnosti Deloitte sledovala postoje lidí ve středním a vrcholném managementu firem v Německu a v osmi státech střední a východní Evropy, které vstoupily do Evropské unie v roce 2004. Její závěry ukazují, že pro většinu pracovníků v řídících pozicích je rodina důležitější než zaměstnání. Jedinou výjimku tvoří Němci a Němky.

Pokud by se dotázaní muži museli rozhodnout buď pro kariérní růst, nebo pro čas s rodinou, v průměru všech sledovaných zemí by jich 85 procent upřednostnilo rodinu. Zatímco v Česku by se tak rozhodlo 96 procent a na Slovensku dokonce 97 procent manažerů, v Německu by to bylo pouze 11 procent.

Rodině by před zaměstnáním dalo v průměru přednost i 87 procent žen v řídících pozicích. Němky se ale podle studie opět ukazují mnohem ambicióznější než ženy v ostatních zemích. Kariérního růstu by se jich bylo ochotných vzdát jen 29 procent, zatímco v Česku by to bylo 85 procent manažerek a na Slovensku 93 procent.

Češi i Češky jsou na rozdíl od Němců ochotni vzdát se kariéry ve prospěch partnera

V Maďarsku i Polsku by dvě třetiny mužů byly ochotné vzdát se své kariéry ve prospěch kariéry své ženy, stejně tomu je u jejich žen. V České republice by se kariéry ve prospěch svého partnera vzdalo dokonce 82% žen. Výzkumníci společnosti Deloitte to přisuzují komunistické minulosti těchto zemí, kdy si muži z dětství pamatují svou matku pracující na plný úvazek, což může ovlivňovat i jejich postoje ke kariéře partnerek. Naproti tomu v Německu by svou kariéru kvůli práci partnera omezilo jen 13 procent žen.

Rozdíly v platech mezi muži a ženami jsou v Česku extrémně velké

Studie se zaměřila i na rozdíly v příjmech mužů a žen na srovnatelných pozicích. Největší jsou v Estonsku, kde ženy v manažerských funkcích mají průměrně o 30 procent nižší plat než muži. Na druhém místě skončilo Česko, kde rozdíl v platech činí 22,6 procenta. Srovnatelně na tom je Německo s rozdílem 22,4 procenta, přestože vzhledem k lepší kondici německé ekonomiky očekávali výzkumníci výrazně větší rovnost v příjmech. „V Německu ale 45 % žen pracuje na zkrácený úvazek,“ upozornila výzkumnice na specifikum německého trhu práce, které může výsledky do značné míry zkreslit. Nejmenší rozdíly v platech jsou ve Slovinsku, kde ženy v řídících pozicích průměrně mají o 2,5 procenta nižší mzdu než muži.