ČNB nakonec kývla na centrální evidenci účtů

Praha – Česká národní banka (ČNB) po předešlých odmítnutích nakonec souhlasila se zřízením centrální evidence účtů. S ministerstvem financí se nicméně nedohodla na původní verzi, ale na jejím jednodušším provedení, které nepočítá s informacemi o zůstatcích.

Původně navrhoval ministr financí Andrej Babiš (ANO) zřízení této evidence s cílem potírat daňovou kriminalitu. Měla obsahovat nejen údaje o existenci účtů fyzických či právnických osob, ale také o tom, kolik je na nich peněz. A právě informace o zůstatcích na účtech v současné, jednodušší verzi už není.

„Česká národní banka souhlasí s tezemi zřízení a provozování tzv. Centrální evidence účtů, tedy jednoduché evidence existujících účtů fyzických a právnických osob vedených u úvěrových institucí formou jakéhosi rozcestníku. Součástí evidence by proto neměly být stavové hodnoty na účtech. O konkrétních podmínkách vytvoření a provozu Centrální evidence účtů na základě dohodnutých principů se vede diskuse,“ uvedl mluvčí banky Tomáš Zimmermann.

Získávání informací bude jednodušší

Zákon zřizující evidenci by měl podle serveru Česká justice vzniknout během příštího roku. Na starost ji bude mít ministerstvo financí, které bude i jejím oficiálním uživatelem. Data by měla být v registru aktualizována denně. Oprávněné orgány, které nyní při dohledávání informací o existenci bankovních účtů zdlouhavě obesílají desítky bank, záložen a dalších institucí, budou dotazy podávat elektronicky a odpovědi by měly docházet do datových schránek.

ČNB na původní verzi evidence nejvíc vadily příliš vysoké náklady a guvernér banky Miroslav Singer argumentoval také tím, že stát má už teď možnosti, jak od bank potřebné informace získat (čtěte více).

Centrální registr účtů funguje například ve Francii, Španělsku, Německu či Itálii. Na jeho přípravách v Česku začalo pracovat už bývalé vedení ministerstva financí v čele s Miroslavem Kalouskem (TOP 09). Záměr tehdy podpořil i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.