Singer odmítá centrální registr účtů, byl by prý drahý

Praha – Česká národní banka se postavila proti plánu vlády zavést centrální registr účtů. Guvernér banky Miroslav Singer tvrdí, že bude systém příliš drahý a navíc stát má už teď možnosti, jak získat od bank potřebné informace. Zprávu přinesl deník Právo.

Centrální registr účtů má být jedním z opatření v boji proti daňovým únikům. Vzrušené diskuse o jeho zřízení se včera na jednání kabinetu zúčastnil i šéf centrální banky Miroslav Singer – a svůj nesouhlas prý dal podle informací Práva ministrům jasně najevo. Právě Česká národní banka by přitom měla nový registr spravovat.

Guvernér argumentuje tím, že zavedení a provoz registru v podobě, jakou prosazují ministerstva financí a vnitra, by výrazně zatížily státní rozpočet. Vláda totiž počítá s tím, že banky, stavební spořitelny, družstevní záložny a pojišťovny budou v registru udržovat aktuální informace nejen o tom, kdo má kde účet, ale taky kolik peněz je na něm uloženo. Jak upozorňuje Právo, jednalo by se o databázi obrovského množství informací, které by navíc bylo potřeba denně aktualizovat.

Miroslav Singer
Zdroj: ČTK/René Fluger

Vedle toho existuje i riziko zneužití dat – přístup k nim by měla nejen policie, ale taky finanční úřady, správa sociálního zabezpečení, zdravotní pojišťovny, notáři či exekutoři, tedy osoby ze soukromého sektoru.

Singer míní, že není potřeba zavádět nový registr, neboť už v současnosti se může policie písemně obrátit na banky s žádostí o potřebné informace. S tím souhlasí i Česká bankovní asociace, která nynější praxi považuje za funkční a mnohem levnější než plánovaný nový registr. Pouze by ji rozšířila na další subjekty (čtěte víc).

Registr se připravoval už za Kalouska

Singer má v příštích měsících jednat o potřebných změnách zákonů s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Zavedení registru účtů prosazuje i šéf resortu vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který společně s Babišem připravuje speciální policejní tým po vzoru slovenské Kobry. Ten by měl odhalovat daňové úniky (čtěte víc). Podle Práva je Chovanec přesvědčen, že náklady na provoz systému by byly kompenzovány miliardami, jež by se díky odhaleným daňovým únikům vrátily do státního rozpočtu.

Jak dále upozornil deník, centrální registr účtů funguje například ve Francii, Španělsku, Německu či Itálii. Na jeho přípravách v Česku začalo pracovat už bývalé vedení ministerstva financí v čele s Miroslavem Kalouskem (TOP 09). Záměr tehdy podpořil i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Prezident Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Tomáš Martinec se nedávno v Otázkách Václava Moravce rovněž vyslovil pro zřízení centrálního registru. Podle něj by usnadnil práci nejen jeho útvaru, ale stal by se nástrojem účinné daňové kontroly.

„Mám zkušenosti z Francie, kde centrální registr účtů existuje léta. Obavy politiků či orgánů činných v trestním řízení, že by to bylo zneužíváno, musím vyvrátit. Ze zahraničních zkušeností vyplývá, že pouze v deseti procentech se dotazuje policie. Ve všech ostatních případech je to otázka daňové správy a výběru daní,“ zdůraznil Martinec (čtěte víc).